Prezidentka sa stretla so Zemanom. Ako dar mu priniesla med z prezidentskej záhrady

TA3 TASR ČT24
16.11.2021 13:35

Český prezident Miloš Zeman v utorok v priestoroch Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe privítal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Informoval o tom na Twitteri hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček.

Čaputová priniesla Zemanovi ako dar sadu čajov a med z prezidentskej záhrady. Na stretnutie mala podľa pravidiel nemocnice k dispozícii pol hodiny, napísal spravodajský web televízie Nova. Zeman môže prijímať hostí po tom, ako ho v pondelok premiestnili na lôžko dlhodobej starostlivosti.

Čaputová odcestovala na návštevu Česka na pozvanie predsedu Senátu Parlamentu ČR Miloša Vystrčila. V predvečer Dňa boja za slobodu a demokraciu si na pôde hornej komory českého parlamentu prevezme Striebornú medailu predsedu Senátu.

V Senáte sa má prezidentka stretnúť i s novou predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou. Položením kytice k pamätníku na Národnej triede v Prahe si prezidentka pripomenie 32. výročie Nežnej revolúcie. Potom by mala odcestovať naspäť na Slovensko.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje utorkové stretnutie s českým prezidentom Milošom Zemanom za prejav dobrých vzťahov. Prezident sa intenzívne zaujímal o situáciu na Slovensku, uviedla Čaputová na sociálnej sieti. "Som veľmi rada, že som mu teraz aj osobne mohla popriať veľa zdravia, síl a rýchle zotavenie," povedala.

Čaputová navštívila Zemana v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe, kde je český prezident hospitalizovaný od 10. októbra. Zemanov ošetrujúci lekár médiám neskôr povedal, že dôvodom hospitalizácie prezidenta sú komplikácie sprevádzajúce jeho chronické ochorenie. Pripomenula, že jeho zdravotný stav sledovali aj na Slovensku.

Ešte 4. novembra prezidenta preložili na bežné lôžkové oddelenie a 15. novembra na lôžko dlhodobej starostlivosti. Urobili tak predovšetkým s ohľadom na to, aby k hlave štátu mohli prichádzať návštevy, ktoré sú iné ako návštevy najbližších. V pondelok ho tam navštívil i odchádzajúci premiér ČR Andrej Babiš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok