Česi parodujú brutálnu očkovaciu kampaň. Vtipom sa nevyhli Babiš, Flégr ani Hamáček

TA3/hm
16.11.2021 14:00

Mŕtve telá i fotografie ľudí pripojených na prístroje. V susednom Česku spustili minulý týždeň novú mediálnu kampaň, ktorá má presvedčiť ľudí, aby neotáľali, nechali sa zaočkovať a predišli tak ťažkému covidu. V reakcii na na výstražné fotky prišli parodované obrázky, ktoré kolujú internetom.

Brutálna kampaň
TASR/AP

Českú očkovaciu kampaň sprevádza slogan "Udělejme tečku za koronavirem". Zrejme tak ako na Slovensku "Vakcína je víťazstvo" nepriniesol želaný výsledok, a české ministerstvo zdravotníctva sa rozhodlo pritvrdiť. Novú kampaň na podporu očkovania inšpirovanú obrázkami na krabičkách od cigariet sprevádzajú nápisy ako "Uveril dezinformáciám" či "Mal svoju pravdu". Fotografie zachytávajú ľudí napojených na prístroje, ale aj mŕtvych pacientov, ktorí neprežili ťažký priebeh ochorenia, pretože uverili hoaxom a nedali sa zaočkovať. Súčasťou sú aj obrázky, na ktorých zdravotníci píšu fixkou na telo mŕtveho dátum a čas úmrtia.

Česko očkovanie kampaň Ministerstvo zdravotnictví ČR

"Brutálna" kampaň, ako ju označil český premiér Andrej Babiš, vyvolala rozruch. Reagovala na ňu aj dezinformačná scéna, ktorá si nápisy pri fotografiách vysvetlila po svojom. Iní využili vizuál kampane, vymenili obrázky i slogany a v rovnakom štýle sparodovali politikov či vedcov. Paródii sa nevyhol minister zdravotníctva Adam Vojtech, ktorý si dal na niekoľko mesiacov počas pandémie ministerskú prestávku.

Do funkcie ho znovu vymenovali v máji tohto roka, a ako oznámil, po skončení mandátu bude zastávať post veľvyslanca vo Fínsku. Práve s jeho pôsobením v severskej krajine sa spája parodovaná fotografia, na ktorej leží na nemocničnej posteli s nápisom "Nestihol do Finska zdrhnout včas".

Vtipom sa nevyhol ani český parazitológ Jaroslav Flégr, ktorý zverejňoval napríklad aj predpovede vývoja pandémie. Na sociálnych sieťach tiež pravidelne vysvetľuje pojmy a javy súvisiace so šírením nákazy, ktoré adresuje pre lepšie porozumenie "Micíkovi", čiže svojmu ryšavému kocúrovi. Autori obrázka sparodovali vedcovu tvár po tretej dávke, ktorú pripodobnili k vtákovi.

Tvorcovia nevynechali ani "večne živého Lenina", ktorému vraj treba pichnúť "Tretiu dávku a bude zase chlapík".

Sparodovaná kampaň zachytila aj predsedu Českej strany sociálno-demokratickej Jana Hamáčka a volebný neúspech, s ktorým sociálni demokrati zostali pred bránami Poslaneckej snemovne.

České ministerstvo zdravotníctva plánuje reálnymi snímkami z nemocníc zaplaviť celú republiku. Kampaň má byť aj v printových médiách, na sociálnych sieťach, v online médiách a vysielať sa majú aj televízne a rozhlasové spoty.

V Česku zaznamenali za pondelok 11 514 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 2249 viac než pred týždňom. O zhoršujúcej sa epidemickej situácií vypovedá aj naďalej rastúci počet zachytených nákaz na 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní – takzvané incidenčné číslo stúplo zo 718 na 739. Počet úmrtí evidovaných v súvislosti s covidom narástol v Česku na dovedna 31 636. V nemocniciach je s chorobu COVID-19 aktuálne 4296 pacientov, pričom 635 z nich sa nachádza vo vážnom stave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok