CIA začala vyšetrovať sexuálny škandál generála Petraeusa

TASR
16.11.2012 07:20

Americký minister obrany Leon Panetta vo štvrtok vyhlásil, že podľa jeho informácií nie je do sexuálneho škandálu okolo bývalého riaditeľa CIA Davida Petraeusa zapletený žiadny iný vysokopostavený predstaviteľ armády, okrem veliaceho generála v Afganistane Johna Allena.

CIA začala vyšetrovať sexuálny škandál generála Petraeusa
SITA

Panetta poskytol tieto vyjadrenia v deň, keď najvyšší americkí bezpečnostní predstavitelia vypovedali pred Kongresom. Penzionovaný generál Petraeus, oceňovaný za vojenské výsledky v Iraku a v Afganistane, sa vzdal svojej funkcie šéfa CIA minulý týždeň v piatok. Pripustil, že mal mimomanželský milostný pomer s autorkou svojho životopisu Paulou Broadwellovou a vyjadril hlbokú ľútosť. FBI (americký Federálny vyšetrovací úrad) začal vyšetrovať tento prípad v lete, ale neoznámil to včas Bielemu domu ani Kongresu.

Niekoľkomesačné vyšetrovanie nakoniec ukončilo kariéru bývalého generála. Petraeus mal zároveň aj vzťah s druhou ženou Jill Kelleyovou, ale podľa jeho slov bol platonický. Jeho milenka Broadwellová ju však očividne považovala za rivalku v láske a posielala jej výhražné e-maily. Kelleyová to oznámila FBI, ktorá začala záležitosť vyšetrovať.

Minister spravodlivosti Eric Holder sa k prípadu prvýkrát vyjadril vo štvrtok na tlačovej konferencii v New Orleanse. Bránil rozhodnutie svojho ministerstva neinformovať o kauze prezidenta Baracka Obamu. Uviedol, že záležitosť nepredstavovala hrozbu pre národnú bezpečnosť - keby hrozba existovala, je "samozrejmé", že by o nej upovedomil Obamu aj zákonodarcov.

CIA (americká Ústredná spravodajská služba) vo štvrtok začala predbežné vyšetrovanie Petraeusovho správania. Hovorca CIA Preston Golson uviedol, že toto vyšetrovanie "nenaznačuje nijaký záver".
Počas vyšetrovania Petraeusovej situácie narazila FBI na "šteklivé" e-maily medzi ženatým generálom Allenom a vydatou príslušníčkou floridskej smotánky Jill Kelleyovou.

Petraeus uviedol televízii CNN vo svojom prvom interview od odstúpenia z funkcie, že nikdy neposkytol Broadwellovej žiadne tajné informácie. Takisto povedal, že jeho rezignácia nemá nič spoločné s nadchádzajúcim dnešným svedectvom v Kongrese o útoku na americký konzulát a základňu CIA v líbyjskom Benghází, kde zahynul americký veľvyslanec a ďalší traja Američania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok