FOTO: Ulička lásky v Amsterdame je prázdna, z baru vás pošlú domov o ôsmej. Ako vyzerá holandský lockdown

TA3-kf
18.11.2021 06:00

Holandsko od soboty 13. novembra zaviedlo nový čiastočný lockdown, kedy sa všetky obchody, reštaurácie či bary zatvárajú už o ôsmej večer. Ide o prvú krajinu Západnej Európy, ktorá od konca leta zaviedla podobné opatrenia. Pozreli sme sa na to, ako to vo večerných hodinách v jednej z najrušnejších európskych metropol vyzerá.

FOTO: Ulička lásky v Amsterdame je prázdna, z baru vás pošlú domov o ôsmej. Ako vyzerá holandský lockdown
TA3-kf

Pondelok večer, približne pol ôsmej. Sedíme v bare v centre mesta na ulici Zeedijk, keď zrazu barman oznámi, že kto chce, môže si objednať posledné kolo. V poloprázdnom bare, ktorý sa inokedy teší veľkej popularite vďaka každodennému zábavnému programu, sa teraz hŕstka ľudí presúva k baru, aby ešte stihli kapurkovú. Mladá žena z vedľajšieho stola, turistka, sa prišla spýtať, či poznáme nejaké iné miesta, kde by sa dalo takto v pondelok večer zabaviť. Problémom však nie je pondelok. Amsterdam je mesto, ktoré nikdy nespí a o bohatý večerný program sa netreba báť v akýkoľvek deň týždňa.

Alebo to tak aspoň bolo do soboty 13. novembra, kedy holandský premiér Mark Rutte sprísnil opatrenia v boji proti narastajúcemu počtu koronavírusových infekcií a zaviedol po celej krajine čiastočný lockdown. Podľa nových pravidiel musia všetky obchody okrem potravín zatvárať o 18:00, zatiaľ čo obchody s potravinami, bary a reštaurácie musia svoje služby ukončiť o ôsmej. Predtým mohli tieto podniky ostať otvorené do polnoci, čiže nočný život v Amsterdame bol aj predtým už poldruha roka obmedzený. 

Päť minút pred ôsmou hodinou prišiel barman ku každému stolu povedať, že bude musieť zhasnúť svetlá a zamknúť dvere, avšak dá nám ešte 10 minút na to, aby sme stihli dopiť svoje nápoje. Napriek jeho ochote sme nechceli riskovať, že by sa kvôli zopár nedopitým kvapkám dostal do problémov a tak sme včas odišli. Pred odchodom sme sa ho však spýtali, čo si o celej situácii myslí. "Máme šťastie, že k nám chodí veľmi veľa verných zákazníkov, ktorých tieto opatrenia neodradia. Tie štyri hodiny, o ktoré sa otváracia doba skrátila, síce pocítime, ale verím, že ľudia budú ohľaduplní a situácia sa opäť vráti do normálu. Viac ma mrzí to, že nemôžeme organizovať večerné podujatia a naši stáli hudobníci či účinkujúci zostanú zas na nejakú dobu bez práce."

Ulica Zeedijk, Amsterdam TA3-kf

Opustená Ulička lásky

Po odchode z baru nás vonku čakali zatvorené výklady a skupinky ľudí, ktorí pred reštauráciami a barmi dopíjali posledné drinky, avšak tentokrát už z plastových pohárov. Krátko po ôsmej hodine večer bol Amsterdam ešte plný ľudí, ktorí smerovali do tepla svojich domovov, keďže vonku bolo päť stupňov a nikde sa pred zimou nedalo schovať. Po tesných amsterdamských uličkách jazdili policajné hliadky, ktoré pravdepodobne kontrolovali, či sa dodržiavajú pravidlá. Ulica Red Light District, známa tým, že je plná žien venujúcich sa tej najstaršej profesii, je väčšinou tou najrušnejšou ulicou v Amsterdame. Každým dňom - a najmä nocou - sa tam premávajú húfy ľudí. Prejsť z jednej strany na druhú bez zdržania sa v tlačenici turistov je prakticky nemožné. 

V tento večer sa však miesto ani zďaleka nepodobalo takému opisu. Všetky okná, v ktorých zvyknú ženy stáť, boli zastreté červenými záclonami. Všade bolo ticho a nebyť viacerých rovnako vyzerajúcich okien lemujúcich túto ulicu, človek by si ani neuvedomil, kde presne sa nachádza. Jediné miesta, ktoré ešte zostali otvorené, boli prevádzky ponúkajúce jedlo so sebou. V každej prevádzke sa však treba preukázať platným QR kódom, ktorý slúži ako dôkaz o zaočkovanosti, nedávnom testovaní či prekonaní koronavírusu. 

Red Light District, Amsterdam TA3-kf

Tri týždne a potom sa uvidí

Holandsko v posledných dňoch hlási rekordný nárast nových infekcií a preto vláda považuje sprísnenie pravidiel za nevyhnutné. V pondelok 15. novembra v krajine zaznamenali 19.197 nových prípadov, najviac od začiatku pandémie. Toto číslo prekonalo rekord zo štvrtka minulého týždňa, keď v krajine za deň pribudlo 16.364  prípadov. Čiastočný lockdown sa však nezaobišiel bez frustrácie a verejného vyjadrenia nesúhlasu a nespokojnosti. Počas víkendu v meste Den Haag protestovali proti týmto opatreniam tisíce ľudí. Podobné demonštrácie sa odohrali aj počas januára, keď Holandsko zaviedlo prvý lockdown aj s povinnou večierkou od obdobia Druhej svetovej vojny. Podľa premiéra Rutteho však večierka tentokrát nehrozí. 

Týždeň pred zavedením čiastočného lockdownu sa vrátilo aj povinné nosenie rúšok a respirátorov v obchodoch a v určitých typoch zamestnaní, ako napríklad v kaderníctvach či masážnych salónoch. Toto opatrenie bolo dovtedy povinné len pri využívaní mestskej hromadnej dopravy a netýkalo sa priestorov staníc či nástupíšť.    

Krajina hlási 84 percentnú zaočkovanosť u ľudí nad 18 rokov. V nemocniciach je kvôli koronavírusu momentálne hospitalizovaných 1,686 ľudí, čo je vzhľadom na veľkosť populácie päťkrát menej ako na Slovensku. Napriek stúpajúcim číslam infekcií sú tieto čísla dôkazom toho, že očkovanie je efektívny spôsob ako sa vyhnúť závažnému ochoreniu. Podľa holandského ústavu verejného zdravotníctva (RIVM), je riziko hospitalizácie s COVID-19 u zaočkovaných ľudí 17-krát nižšie ako u nezaočkovaných a riziko toho, že sa dostanú na jednotku intenzívnej starostlivosti je až 33-krát nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok