Nebezpečný test vraj nezostane bez odozvy. Rusi podľa USA ohrozili posádku vo vesmíre

TA3 TASR
16.11.2021 07:34

Spojené štáty v pondelok uviedli, že Rusko vykonalo test protidružicovej strely, čím zničilo jeden z vlastných satelitov a vznikol tak vesmírny odpad, ktorý sa mohol zraziť s Medzinárodnou vesmírnou stanicou. USA toto konanie zároveň odsúdili a test rakety označili za "nebezpečný" a "nezodpovedný" a uviedli, že neostane bez odozvy.

Nebezpečný test vraj nezostane bez odozvy. Rusi podľa USA ohrozili posádku vo vesmíre
TASR/AP

Vesmírny odpad ohrozil ISS

"Ruská federácia dnes bezohľadne vykonala deštruktívny test priamo stúpacej protidružicovej rakety na jednom zo svojich vlastných satelitov," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price s tým, že raketa ruský satelit zničila. Podľa Pricea tento test spôsobil vznik vesmírneho odpadu, ktorý teraz "ohrozuje záujmy všetkých krajín" vo vesmíre.

"Tento test predstavuje riziko pre astronautov a kozmonautov na Medzinárodnej vesmírnej stanici, ako aj pre ostatné ľudské aktivity súvisiace s letmi do vesmíru... Nebezpečné a nezodpovedné správanie Ruska ohrozuje dlhotrvajúcu udržateľnosť kozmického priestoru", uviedol Price s tým, že "Spojené štáty budú pracovať so svojimi spojencami na reakcii" na konanie Ruska. Price však odmietol špecifikovať o aké odvetné opatrenia pôjde.

Riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír Bill Nelson uviedol, že ho ruský test protidružicovej strely "pobúril". "S je dlhou a známou históriou vesmírnych letov je nemysliteľné, aby Rusko ohrozilo nie len Američanov a astronautov medzinárodných partnerov na ISS, ale aj svojich vlastných kozmonautov," uviedol Nelson.

USA dopredu vraj nevarovali

Na ISS sa v súčasnosti nachádzajú štyria Američania, jeden Nemec a dvaja Rusi. Pre hrozbu kolízie s vesmírnym odpadom sa v súlade so štandardnými postupmi v pondelok všetci členovia posádky ISS presunuli do kozmických lodí Sojuz a Crew Dragon. Ako informovala posádka ISS, napokon nedošlo k nijakým kolíziám medzi orbitálnou základňou a úlomkami vesmírneho odpadu.

Washington a Moskva si od konca studenej vojny udržujú aj napriek rastúcemu politickému napätiu medzi krajinami silné väzby v oblasti vesmírneho priestoru. Hovorca Pentagónu John Kirby pre novinárov uviedol, že Rusko dopredu nevarovalo USA pred testovaním strely, čím zdôraznil strategickú dôležitosť tohto incidentu, vysvetľuje AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok