V bulharských voľbách prekvapivo zvíťazila nová centristická strana Pokračujeme v zmene

TA3 TASR
15.11.2021 18:13

V nedeľňajších parlamentných voľbách v Bulharsku prekvapivo zvíťazila novozaložená centristická strana Pokračujeme v zmene vedená ekonómom Kirilom Petkovom. Podporilo ju 25,46 percenta oprávnených voličov.

V bulharských voľbách prekvapivo zvíťazila nová centristická strana Pokračujeme v zmene
TASR/AP

Informovala o tom v pondelok agentúra AFP po zrátaní viac než 93 percent odovzdaných hlasov. Strana Pokračujeme v zmene, ktorú v septembri založili dvaja bývalí podnikatelia, absolventi Harvardovej univerzity, tak dosiahla takmer trojpercentný náskok pred bývalou vládnucou stranou Občania za európsky rozvoj Bulharska bývalého trojnásobného premiéra Bojka Borisova. Strana Občania za európsky rozvoj Bulharska skončila druhá so ziskom 22,78 percenta hlasov.

Spolulíder Pokračujeme v zmene Petkov uviedol, že je pripravený stať sa premiérom. Avizoval pritom rokovania o spoločných vládnych prioritách so zoskupením troch pravicových strán s názvom Demokratické Bulharsko, ktoré dosiahlo šesťpercentnú podporu voličov, a s populistickou stranou Je taký národ hudobníka Slaviho Trifonova, ktorá dostala 9,6 percenta hlasov.

Podľa analytikov budú tieto strany pre prípadné zostavenie vlády s určitosťou potrebovať i podporu socialistov, ktorých podporilo takmer desať percent voličov.

Strana Pokračujeme v zmene naopak vylúčila rokovania so stranou Občania za európsky rozvoj Bulharska i so stranou Hnutie za práva a slobody (MRF), ktorá zastupuje záujmy tureckej menšiny a dosiahla podporu 13,17 percenta. Dôvodom je zlá reputácia týchto strán, ktorú poznačili korupčné škandály počas desať rokov trvajúcej vlády Bojka Borisova.

Analytici pripisujú nečakaný úspech novozaloženej strany prísľubom jej lídrov v oblasti zvýšenia transparentnosti vládnutia, nulovej tolerancie korupcie a reforiem v kľúčových sektoroch. Bulharský prezident Rumen Radev zagratuloval strane Pokračujeme v zmene k "presvedčivému víťazstvu" a vyjadril presvedčenie, že politické strany "tento raz prekonajú vzájomné odlišnosti" a vytvoria efektívnu vládu, ktorá sa bude môcť spoľahnúť na stabilnú parlamentnú väčšinu.

Do 240-členného bulharského parlamentu sa podľa doterajších výsledkov dostalo dovedna sedem strán. Nedeľné voľby v Bulharsku boli v poradí už tretie v tomto roku, keďže po predchádzajúcich voľbách, ktoré prebehli v apríli a júli, sa ani jednej strane nepodarilo - vzhľadom na patovú situáciu v parlamente - zostaviť novú vládu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok