Európska únia musela reagovať na migračnú krízu, tvrdí Korčok

TA3 TASR
15.11.2021 18:00

Migračná kríza na hraniciach Poľska si vyžaduje reakciu zo strany EÚ. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok v reakcii na to, že šéfovia diplomacií krajín EÚ dali v pondelok politický súhlas na rozšírenie sankčného režimu voči Bielorusku, ktoré podľa Bruselu umelo vyvoláva súčasnú migračnú krízu na východných hraniciach Únie.

Slovensku sa hlási vyše 200 ľudí, ktorí by chceli odísť z Afganistanu, potvrdil Korčok
TASR/Jakub Kotian

Ministri prijali príslušné rozhodnutie v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Hlavnými témami rokovaní boli vzťahy a možnosti intenzívnejšieho angažovania EÚ s krajinami západného Balkánu a nestabilita v Mali a v regióne Sahelu, ministri sa však zaoberali aj mimoriadnou situáciou na bielorusko-poľskej hranici.

"Bohužiaľ Alexander Lukašenko neváha použiť žiadne prostriedky, aby eskaloval situáciu teraz už aj smerom k EÚ. Rok a pol po prezidentských voľbách nielen, že terorizuje vlastné obyvateľstvo, ale nebezpečne zasahuje aj do života krajín EÚ. Preto sa ukazuje, že je nevyhnutné pristúpiť k ďalšiemu, v poradí už piatemu sankčnému balíku," uviedol Korčok.

Podľa jeho slov ministri v pondelok nehovorili o konkrétnych osobách, ale dali politický súhlas na to, aby príslušné štruktúry Rady EÚ identifikovali osoby a ekonomické sektory, ktoré budú zaradené na sankčný zoznam. Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že EÚ v tejto záležitosti pomáha aj Poľsku a Litve.

Diplomatické úsilie Európskej komisie ocenil

Poľský minister zahraničných vecí v Bruseli svojim rezortným kolegom pustil film z hraničného pásma, ktorý svedčí o tom, že tam každý deň zaznamenajú 200 až 300 pokusov o nelegálne prekročenie hranice a dochádza k ničeniu fyzických prekážok, ktoré postavili Poliaci.

Korčok zároveň vysoko ocenil diplomatické úsilie Európskej komisie a šéfa diplomacie Josepa Borrella a ich komunikáciu z posledných dní s viacerými krajinami na Blízkom východe, odkiaľ Lukašenko doslova "vyváža" ľudí, zarába na nich a privádza ich na hranice EÚ.

"Bolo nevyhnutné hovoriť s krajinami ako je Turecko, Spojené arabské emiráty a ďalšie z tohto regiónu. Táto diplomacia prináša výsledky a viaceré krajiny už prisľúbili, že také lety zastavia," uviedol slovenský minister.

Na otázku ako chce poľská strana riešiť kritiku kvôli slabému prístupu humanitárnych pracovníkom k migrantom uviaznutých v pohraničí, Korčok uviedol, že Poľsko na pondelňajších rokovaniach preukázalo ochotu spolupracovať v tejto záležitosti s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov, aby zmiernilo humanitárne dôsledky celej krízy.

"Ale opakujem, nie je možné tolerovať ak organizovaným spôsobom zo strany Bieloruska dochádza k atakom na suverenitu členského štátu EÚ a NATO. S týmto sa musíme vyrovnať," uviedol minister Korčok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok