Stratený a sám. Tučniak zablúdil a plával tisíce kilometrov, našli ho vysileného

TA3 ČTK
16.11.2021 09:00

Tritisíc kilometrov dlhú cestu musel pravdepodobne prejsť tučniak, ktorého jeden z miestnych obyvateľov objavil na pobreží Nového Zélandu. Išlo totiž o zástupcu druhu tučniak krúžkový, ktorý žije len v Antarktíde.

Tučniak
TASR/ap (ilu)

Informoval o tom spravodajský server BBC News. Novozélanďan Harry Singh, ktorý tučniaka na pláži južne od mesta Christchurch našiel, uviedol, že si pôvodne zviera splietol s plyšovou hračkou. "Najskôr som si myslel, že je to plyšová hračka, ale potom tučniak pohol hlavou, a tak som si uvedomil, že je skutočný," vyhlásil Singh, podľa ktorého tučniak vyzeral osamelý a stratený. "Celú hodinu sa ani nepohol a zdal sa vyčerpaný," dodal.

Singh následne zavolal na záchrannú stanicu, pretože sa bál, aby sa vták na brehu nestal obeťou nejakého predátora. "Nechcel som, aby skončil v bruchu nejakého psa alebo mačky," povedal. 

Tučniak sa nakoniec dostal k Thomasovi Strackeovi, ktorý sa zaoberá záchranou tučniakov na novozélandskom Južnom ostrove už asi desať rokov. Strackea šokovalo, že ide o tučniaka krúžkového, ktorého domovinou je Antarktída.

Podľa vyšetrení u veterinára mal tučniak miernu podváhu a bol dehydratovaný. Dostal preto tekutiny a výživu z infúzie. Keď bude dostatočne silný, mal by byť vypustený na pláži na polostrove Banks, kam nechodia psy. Podľa spravodajského servera BBC News je to len tretí prípad, kedy sa tučniak krúžkový objavil na novozélandskom pobreží. Predchádzajúce prípady boli zaznamenané v rokoch 1993 a 1962.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok