Orbán odmieta vystúpenie z Európskej únie, radšej ju chce zvnútra pretvoriť

TA3 TASR
15.11.2021 11:29

Maďarsko nechce vystúpiť z Európskej únie, radšej sa ju pokúsi zvnútra pretvoriť, vyzdvihla agentúra Reuters z nedeľňajšieho prejavu znovuzvoleného predsedu maďarskej vládnej strany Fidesz Viktora Orbána, ktorý podčiarkol, že sa postaví proti každému pokusu Bruselu oklieštiť suverenitu jeho krajiny.

Viktor Orbán 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Podľa Reuters nacionalistický maďarský ministerský predseda, ktorého na budúci rok po desiatich rokoch prvýkrát čakajú tvrdé parlamentné voľby, na XXIX. zjazde Fideszu ďalej zdôraznil, že Maďari sa nepodriadia ďalšiemu diktátu z EÚ. "Maďarom stačilo to, čo kedysi stvárala komunistická byrokracia," vyhlásil znovuzvolený predseda Fideszu a dodal, že si nepraje ani Spojené štáty európske a že jeho krajina odmieta západný liberalizmus.

Reuters poznamenal, že Orbánov vyzývateľ, kandidát opozície na post premiéra Péter Márki-Zay, stelesňuje Orbánom hlásané tradičné hodnoty, preto sa zdá byť ťažkým súperom. Premiér však prisľúbil voličom masívnu finančnú podporu viacerých oblastí života a pritvrdil rétoriku namierenú proti prisťahovalectvu.

Podľa pohľadu nemeckého mienkotvorného denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung najdôležitejším odkazom prejavu novozvoleného predsedu Fidesz bolo, že treba pribrzdiť nemecký vplyv v Únii. FAZ poukázal aj na to, že Orbán chce zreorganizovať pravicu v Európe. Maďari svoju vlasť, vieru a pôdu nevymenia ani nepredajú, vyhlásil Orbán v nedeľu v Budapešti na XXIX. zjazde vládnej strany Fidesz, na ktorom ho hlasmi 1061 delegátov znovuzvolili za predsedu strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok