Borisov vedie v bulharských parlamentných voľbách, podporu mu vyslovilo takmer 25 percent voličov

TA3 TASR
14.11.2021 21:31

Bulhari tretíkrát v tomto roku hlasovali v parlamentných voľbách. Podľa odhadov v nich vedie konzervatívna strana Občania za európsky rozvoj Bulharska - dlhoročného premiéra Bojka Borisovova. Podporu mu vyslovilo takmer 25 percent voličov.

Prekvapením je volebný zisk protikorupčného hnutia Pokračujeme v zmene. To sa s vyše 23 percentami takmer dotiahlo na favorizovanú stranu Borisova. Tesné odhady odrážajú hlboký politický rozkol po desaťročí Borisovovho vládnutia. 

Hlasovanie výrazne poznačila ďalšia vlna pandémie, zdražovanie energií a aj rozhorčenie verejnosti nad všadeprítomnou korupciou v tejto najchudobnejšej krajine Európskej únie. Súbežne s parlamentom si Bulhari volili aj prezidenta. V tejto súťaži je jasným favoritom súčasná hlava štátu Rumen Radev.

Nedeľné voľby boli v poradí už tretie v tomto roku, keďže ani jedna politická strana nebola zatiaľ schopná zostaviť vládu. Bulhari hlasovali o novom parlamente už v apríli a júli, výsledkom oboch volieb však bola patová situácia v zákonodarnom zbore. Žiadna politická formácia nedokázala vytvoriť vládny kabinet, ktorý by nastúpil po takmer desaťročnom vládnutí bývalého konzervatívneho premiéra Bojka Borisova.

Ústredná volebná komisia v nedeľu podvečer informovala, že do 16.00 h SEČ využilo svoje právo voliť takmer 26 percent registrovaných voličov. Účasť tak bola nižšia ako v prechádzajúcich voľbách. Predpovedaná nízka volebná účasť bude podľa politických pozorovateľov hrať do kariet niekdajšej vládnucej strane GERB, ktorá aj napriek relatívnej strate popularity má ešte veľa svojich skalných priaznivcov.

V nedeľu sa v Bulharsku konali aj prezidentské voľby: o znovuzvolenie v nich na ďalšie päťročné funkčné obdobie sa uchádzal aj súčasný prezident Rumen Radev, ktorý je jedným z najobľúbenejších bulharských politikov.

O post hlavy štátu bojovalo 23 kandidátov. Radev, zástanca minuloročných protikorupčných protestov, vo voľbách získal 49,48 percenta hlasov, takže v súlade s volebným zákonom sa musí konať druhé kolo prezidentských volieb, a to 21. novembra. Radevovým súperom bude univerzitný profesor Anastas Gerdžikov, ktorého v nedeľu volilo 23,03 percenta voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok