Situácia na poľsko-bieloruských hraniach sa zhoršuje. Krajiny zvažujú špeciálny krok

TA3
14.11.2021 18:51

Poľsko, Litva a Lotyšsko spoločne zvažujú aktiváciu štvrtého článku zmluvy o Severoatlantickej aliancii. Dôvodom je zhoršujúca sa migračná kríza na hraniciach s Bieloruskom. Aktivácia štvrtého článku je krok, ktorý bol v dejinách NATO použitý len niekoľkokrát.

Aktivácia štvrtého článku zmluvy o NATO predpokladá vzájomné konzultácie v prípade, ak sa niektorá členská krajina cíti, že je ohrozená jej bezpečnosť, územná celistvosť či politická nezávislosť. Na hraniciach Poľska, Lotyšska a Litvy s Bieloruskom sa sústreďujú tisícky migrantov. Skupiny ľudí sa opakovane pokúšajú vniknúť na územie týchto troch členských krajín aliancie.

Poľský Sejm sa má na najbližšej schôdzi zaoberať novelou zákona, ktorý v rámci platného výnimočného stavu v pohraničnom pásme povolí do oblasti vstup novinárov a humanitárnych pracovníkov. Morawiecki k tomu zaujal záporné stanovisko s vysvetlením, že situácia je natoľko napätá, že novinári by mohli byť priamo ohrození na živote.

Poľská armáda posilnila svoju prítomnosť pri meste Czyżew a presunula tam protilietadlový raketový systém, raketomety a tanky. Ozbrojené zložky chcú tak prezentovať svoju vojenskú silu a upokojiť miestnych občanov.

Poľská polícia len v sobotu zaznamenala zo strany migrantov vyše 200 rôznych pokusov o prekročenie hraníc, z toho 50 ľudí sa cez pohraničný plot medzi Poľskom a Bieloruskom dostalo. Tisícky ľudí živoria na bieloruskej strane pásma a čaká na svoju príležitosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok