Lengvarský sľubuje prísnejšie kontroly opatrení, nevylúčil ani lokálne lockdowny

TA3 TASR
14.11.2021 13:01

Rýchlo šíriacu sa tretiu vlnu pandémie má zastaviť balík opatrení, ktorý v piatok schválil parlament. Očkovaným sľubuje výhody, nezaočkovaným naopak sťaží vstup do prevádzok i práce. Bude to stačiť? Kým totiž iné európske krajiny zavádzajú lockdown, u nás politici vyčkávajú. V relácii V politike sme sa o danej téme rozprávali s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.

Minister povedal, že odpoveď na otázku či opatrenia budú stačiť zistíme za niekoľko týždňov. "Parlament v piatok schválením pandemického zákona urobil prvý krok k tomu, aby sme vo veľmi rýchlej dobe zmenili covid automat. K tomu bude nasledovať aj nariadenie vlády a hneď za tým vyhláška Úradu verejného zdravotníctva na ktorej sa pracuje už v týchto hodinách," uviedol minister.

Rovnako tiež predpokladá, že všetky tieto dokumenty budú zajtra predstavené a následne v utorok aj schválené na vláde. 

Lengvarský upozornil aj na prísnejšie kontroly opatrení a udeľovanie pokút. "Zákon, ktorý bol prijatý hovorí aj o takýchto represívnych opatreniach, takže verím tomu, že tie kontroly budú častejšie a samozrejme sú spojené aj s pokutami," uviedol.

Nevylučuje lokálne lockdowny

"Dohoda aj s pánom premiérom je taká, že pokiaľ bude treba prísnejšie opatrenia, tak budú expresne prijaté," poznamenal minister zdravotníctva. Konzílium podľa neho pripravuje veci tak, aby sa dopady čo najviac znížili. "Pokiaľ ten vývoj bude horší, tak bude prijatý núdzový stav a takzvané lokálne lockdowny," doplnil Lengvarský. 

Zhoršená situácia bude však podmienená počtom hospitalizovaných a celkovou situáciou v zdravotníctkom systéme, nie počtom infikovaných. V diskusii poznamenal, že aj cez víkend sa zaoberali prekladom pacientov zo zaťažených oblastí do iných. Problém teda vidí v nízkom percente zaočkovaných ľudí v krajine a v preťaženosti zdravotníctva.

K povinnému očkovaniu má minister rezervovaný postoj. Iné to podľa jeho slov je v prípade ozbrojených síl či kritickej infraštruktúry, kde sa je možné o povinnom očkovaní baviť. Zároveň poznamenal, že nechcú, aby sa ľudia opäť vo veľkom testovali, ale chcú dosiahnuť to, aby sa očkovali.

Vyjadril sa aj k reforme nemocníc

V súvislosti s reformou, ktorá prešla v parlamente do druhého čítania, opäť zopakoval, že nemocnice sa nebudú rušiť. Poznamenal, že z nemocníc sa nestanú ani doliečovacie zariadenia. Funkčné oddelenia budú pracovať aj naďalej a nebudú zrušené. 

V prípade, že reforma bude prijatá aj v druhom čítaní, rezort zdravotníctva predstaví vláde niekoľko scenárov, ako naložiť s finančnými prostriedkami. Šéf rezortu zdravotníctva verí, že sa príjmu také rozhodnutia, ktoré budú na prospech občanom.

Na záver dodal, že reforma zdravotníctva tu nie je pre neho, ale pre občanov. "Ja nespájam svoje zotrvanie vo funkcii s nejakými vecami," povedal s tým, že ak by reforma neprešla, tak zostane ministrom aj naďalej a bude hľadať ďalšie riešenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok