Rakúsko pritvrdzuje. Lockdown pre nezaočkovaných začne platiť od pondelka

TA3 TASR
13.11.2021 18:06

V Rakúsku začne platiť celoštátny lockdown pre neočkovaných proti koronavírusu v noci na pondelok. Výnimku budú mať deti do 12 rokov. Vyplýva to z návrhu protipandemických opatrení rakúskej vlády, do ktorých mala možnosť nahliadnuť tlačová agentúra APA.

Rakúsko pritvrdzuje. Lockdown pre nezaočkovaných začne platiť od pondelka
TASR/AP (ilu)

Rakúšania, ktorí nie sú zaočkovaní proti covidu, alebo toto ochorenie neprekonali, tak budú smieť svoj byt opustiť len z dôvodov, aké platili pri lockdowne i v minulosti. Pôjde napríklad o cestu do práce, k lekárovi či do iných zdravotníckych zariadení, zaistenie si nevyhnutných nákupov akými sú potraviny, telesný alebo psychický oddych či "uspokojenie základných náboženských potrieb". Povolené bude takisto odísť z domu v prípade, že sa ľudia pôjdu dať zaočkovať. Obmedzenia vychádzania pre nezaočkované osoby majú slúžiť na to, aby "zabránili kolapsu medicínskej starostlivosti", uvádza sa v návrhu.

Formálne musí toto nariadenie v nedeľu večer schváliť hlavný výbor Národnej rady. Vzhľadom na to, že koaličná vláda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Zelených má v parlamente väčšinu, tento návrh s určitosťou prejde, konštatuje APA. Príslušné nariadenie má platiť zatiaľ do 24. novembra, pričom následne by sa musela jeho platnosť predĺžiť.

Od začiatku tohto týždňa majú v Rakúsku povolený vstup do reštauračných, turistických, kultúrnych a športových zariadení iba zaočkovaní a ľudia, ktorí prekonali covid. Od začiatku novembra sa neočkovaní musia na pracovisku pravidelne preukazovať negatívnym testom.

V nedeľu sa uskutoční videokonferencia premiérov spolkových krajín a rakúskeho kancelára Alexandra Schallenberga. Hovoriť majú o prípadných ďalších opatreniach proti covidu vzhľadom na prudko stúpajúce počty nakazených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok