Fajčenie má ustúpiť z nákupných centier, výstavísk aj cukrární

TA3, TASR
15.11.2012 12:17

Ministerstvo zdravotníctva chce sprísniť ochranu ľudí pred tabakovým dymom. V novele zákona o ochrane nefajčiarov plánuje ministerstvo navrhnúť úplný zákaz fajčenia v obchodných domoch, teda aj v kaviarňach a reštauráciách, ktoré sa v ňom nachádzajú.

Fajčenie má ustúpiť z nákupných centier, výstavísk aj cukrární
SITA

Avizovala to dnes šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská. "Som šokovaná, že na Slovensku denne fajčí takmer 40.000 žiakov v základných školách. Tieto čísla sú viac než alarmujúce a všetkým nám musí byť jasné, že ak sa pravidlá nesprísnia, bude to mať omnoho fatálnejšie následky ako doteraz," povedala.

Právna norma má okrem toho priniesť novú definíciu zariadenia spoločného stravovania. Po novom to má byť každé zariadenie, v ktorom sa nielen pokrmy vyrábajú a pripravujú, ale sa do neho aj privážajú. Zákaz fajčenia sa tak napríklad bude týkať aj cukrární. Rozšíriť sa má aj na areály kultúrnych zariadení, výstavísk a športových zariadení.

V súčasnosti bol zákaz iba v kultúrnych zariadeniach a uzavretých športových zariadeniach. Zmena legislatívy by mala reagovať aj na novú európsku smernicu a na tabakových výrobkoch by sa mali objaviť iné varovné nápisy.

Výrazné zmeny v ochrane nefajčiarov priniesla novela zákona z roku 2010. Tá zaviedla povinnosť stavebne oddeliť fajčiarske časti v zariadeniach spoločného stravovania, kde sa pripravuje a podáva jedlo. V podnikoch, kde sa podávajú len nápoje, ostáva v súčasnosti na rozhodnutí majiteľa, či pôjde o fajčiarsku alebo nefajčiarsku prevádzku. Právna norma okrem iného tiež zakázala automaty na cigarety.

Fajčenie sa ročne na Slovensku podpíše pod úmrtie asi 11.000 ľudí. Liečba chorôb spojených s týmto zlozvykom si okrem toho vyžiada aj finančné prostriedky vo výške 165 až 232 miliónov eur. Odhaduje sa, že na Slovensku nefajčí 62 percent ľudí, zvyšok predstavujú pravidelní a príležitostní fajčiari. Počet dospelých fajčiarov klesá, naopak, počet fajčiacich detí narastá.

Záznam z vystúpenia ministerky Zvolenskej a odborníkov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok