Záujmy Američanov v Afganistane bude odteraz riešiť Katar. USA s nimi podpísalo dohodu

TA3 TASR
12.11.2021 23:02

Spojené štáty v piatok podpísali dohodu o zriadení záujmovej sekcie v Afganistane pod záštitou Kataru.

Na kábulskom letisku je to veľmi nebezpečné, hrozia tam útoky a už sa nelieta
TASR/AP

Správu priniesla agentúra AFP. Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken so zástupcom tohto emirátu vo Washingtone podpísal sériu dokumentov, ktorými sa Katar zaviazal obhajovať americké záujmy prostredníctvom svojho veľvyslanectva v Kábule.

"Dovoľte mi ešte raz povedať, akí sme vďační za vašu podporu. Naše partnerstvo je však oveľa širšie," vyhlásil po podpise zmlúv Blinken.

Katar, kde sa nachádza významná americká vojenská základňa, zohral dôležitú úlohu aj pri evakuáciách z Kábulu, keď sa Spojené štáty rozhodli pre urýchlený odchod z Afganistanu po nástupe militantného hnutia Taliban. Približne polovica zo 124-tisíc evakuovaných ľudí tranzitovala práve cez Katar. 

Od prevzatia moci Talibanom boli všetky operácie veľvyslanectva USA v Kábule premiestnené do Kataru. Kábulský zastupiteľský úrad USA už nefunguje. Spojené štáty americké v auguste veľvyslanectvo oficiálne zatvorili, keď sa ukázalo, že vláda podporovaná Západom nedokáže zabrzdiť postup Talibov. Americkí diplomati zničili všetky citlivé materiály nachádzajúce sa v komplexe, pripomenula AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok