Glváč: Vo vojenskej oblasti musíme s Maďarskom spolupracovať

TA3, SITA, TASR
15.11.2012 11:49

Nielen dobré vzťahy, ale aj súčasná zložitá ekonomická situácia odkazuje ministerstvá obrany Slovenska a Maďarska k spolupráci, uviedol dnes šéf obrany Martin Glváč, ktorý hostil maďarského šéfa rezortu Csabu Hendeho.

Glváč: Vo vojenskej oblasti musíme s Maďarskom spolupracovať
SITA

Glváčov rezortný kolega Hende bol na dvojdňovej pracovnej návšteve Slovenska. Šéfovia oboch silových rezortov plánujú hľadať spoločné riešenia vo všetkých vojenských oblastiach, okrem iného aj pri riadení vojenských podnikov.

"Uvedomujeme si obaja, že ekonomická situácia, či už na Slovensku alebo v Maďarsku je rovnaká a ako zvyknem hovoriť sme odkázaní spolupracovať. Vojenské podniky boli pripravované a stavané na veľké obrany v čase studenej vojny a dnes prechádzajú reštrukturalizáciou a len takouto formou a formou nadnárodnej spolupráce ich vieme zachrániť, a to či už na Slovensku, v Maďarsku, Poľsku alebo Česku," uviedol na spoločnom brífingu Glváč.

Takéto rokovania sa podľa neho už v súčasnosti konajú nielen na bilaterálnej úrovni, ale v rámci celej vyšehradskej štvorky. Na tému spolupráce pri zachovávaní vojenských podnikov Glváč už v minulosti napríklad hovoril aj so svojim rezortným kolegom z Česka. "Takéto rokovania prebiehajú a budeme v tom určite pokračovať aj v nasledujúcom období s cieľom tieto podniky zachrániť - zachrániť ich štruktúru a zamestnanosť - na obidvoch stranách hraníc," doplnil slovenský minister obrany.

Priestor pre spoluprácu s maďarským silovým rezortom podľa neho poskytujú aj pripravované legislatívne zmeny na Slovensku. Ministri sa dohodli napríklad na konzultácii pri príprave zákona o aktívnych zálohách, ktorý už v Maďarsku funguje. Glváč minulý mesiac pripustil, že by na Slovensku mohla vzniknúť dobrovoľná vojenská služba.

Priestor pre kooperáciu krajín však podľa neho otvára napríklad aj zlúčenie vojenských tajných služieb, ku ktorému na Slovensku dôjde od začiatku budúceho roka.

"Pán minister Hende ako jeden z iniciátorov spojenia vojenských spravodajských služieb ma uistil, že aj naše kroky, ktoré išli presne týmto smerom boli správne a že nám to naozaj prinesie to, čo od toho očakávame," komentoval slovenský minister obrany.

Hende ilustroval kvalitu bilaterálnej spolupráce aj prípravou spoločnej bojovej skupiny Battle Group v rámci vyšehradskej štvorky. Tú by malo tvoriť celkom 3000 príslušníkov ozbrojených síl V4, pričom by mala vzniknúť už v roku 2016.

"Tieto multilaterálne formy nám vytvorili základ na to, aby sme ďalej pokračovali v bilaterálnej spolupráci," poznamenal Hende.

Záznam spoločnej TB šéfov rezortov obrany

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok