Romney sa konečne ozval, Obamu obvinil z kupovania voličov

SITA, TA3
15.11.2012 10:49

Neúspešný republikánsky kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney dal o sebe vedieť prvýkrát od priznania porážky z minulého týždňa. Svojho súpera z prezidentských volieb Baracka Obamu pritom nepriamo označil za populistu a obvinil ho z "kupovania voličov".

Romney tým reagoval na zverejnené volebné výsledky, pokiaľ ide o menšinové skupiny obyvateľstva. Obama ho totiž porazil v prípade takmer všetkých z nich - či už ide o černochov, hispáncov, alebo prvovoličov. Súčasný šéf Bieleho domu mal väčší úspech aj u žien.

"V každom prípade boli veľmi štedrí, pokiaľ ide o to, čo dali týmto skupinám," povedal Romney v telefonickom rozhovore s členmi svojho volebného štábu. "Pokiaľ ide o mladých ľudí, napríklad odpustenie úroku pri univerzitnej pôžičke bolo veľkým darom," dodal. Romneymu sa nepáči ani Obamom presadená legislatíva prezývaná aj Zákon snov. Ide o normu schválenú začiatkom tohto roka, ktorá mladým ľuďom nedisponujúcim riadnymi dokladmi umožňuje dočasne zostať na území Spojených štátov. "Amnestia pre deti ilegálov... bola obrovským plusom pre túto skupinu," vyhlásil.

Pokiaľ ide o výsledky na federálnej úrovni, súboj medzi Obamom a Romneym dopadol tesne. Súčasný prezident získal 51-percentnú podporu, zatiaľ čo Romneymu dalo hlas 48 percent zúčastnených voličov. Dôležitejšie sú však výsledky v jednotlivých štátoch, z ktorých každý disponuje istým počtom voliteľov vzhľadom na počet obyvateľov. Obama získal 332 hlasov, zatiaľ čo Romney len 206.

Inaugurácia novozvoleného prezidenta sa uskutoční 21. januára 2013.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok