Homosexualita nebola v moslimskom svete tabu, homofóbia prišla zo západu

TA3
14.11.2021 07:00

Režimy na Blízkom východe celé desaťročia tvrdili, že homosexualita je morálne neprijateľná a prezentovali ju ako import zo západu. Mnohí aktivisti za práva homosexuálov nesúhlasia. Tvrdia, že importom zo západu je práve homofóbia, ktorú zaviedli puritánski Európania.

Homosexuáli partneri pár 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Koloniálne zákony

„Zrušte koloniálne zákony,“ kričali aktivisti v Tunisku v súvislosti so zákonom kriminalizujúcim homosexuálny sex, ktorý Francúzi v krajine zaviedli pred viac ako storočím. „Všetky tieto homofóbne zákony na Blízkom východe zaviedol kolonializmus, aby podkopal tolerantnú islamskú civilizáciu,“ hovorí Ramy Khouili, tuniský aktivista. Téme sa venoval web The Economist.

História je komplikovaná a pôvod predsudkov siaha ďaleko do minulosti. Napriek tomu môžu queer aktivisti poukázať na obdobia islamskej histórie, keď boli arabskí vládcovia v otázke sexuálnych preferencií liberálnejší. Napríklad bagdadský kalif Amin mal v deviatom storočí milenca a na svojom dvore hostil homosexuálnych básnikov. 

Osmanskí Turci, ktorí v 19. storočí ovládali väčšinu Blízkeho východu, dekriminalizovali homosexualitu sto rokov pred Amerikou a Britániou. V tom čase "ste mohli byť s mužom či so ženou“, hovorí transgender zakladateľ prvého severoafrického homosexuálneho hnutia, Asociácie Abu Nawas, pomenovanej po veľkom arabskom básnikovi, ktorý bol gej. "Muži mohli byť oblečení ako ženy a žili ako ženy - a bolo to normálne."

Renesancia queer poézie

Promenáda sŕdc, zbierka príbehov a básní, ktorú zostavil Ahmad al-Tifáši, arabský sexuológ z 13. storočia, zažíva v bejrútských knižniciach opätovnú popularitu. Zatiaľ čo väčšina klasickej a osmanskej poézie obsahuje mužských milencov, queer komunity objavujú aj lesbickú poéziu z dávnej minulosti. 

Queer poézia nie je jedinou umeleckou formou, ktorá zažíva renesanciu. Muhammad Issaoui, ktorý sa sám nazýva „queer tanečníkom“, oživuje tradíciu mužských brušných tanečníkov, ktorá bola kedysi bežná v Káhire aj Bejrúte. Vystupuje v tuniských kluboch a divadlách oblečený len v páperových boa a spodkoch. „Pre mužov bolo kedysi prirodzené vyjadrovať svoju ženskú stránku,“ hovorí. "Bolo to pre potešenie a pre umenie."

Mučenie, zatýkanie, represie

Niektorí LGBTIQ aktivisti sa dnes venujú výskumu starých právnych textov a nachádzajú rozpory. Niekdajší právnici už v minulosti potvrdili jasný zákaz sodomie v Koráne, no diskutovali o detailoch súlože a o tom, čo považovať za porušenie pravidiel. Súčasní džihádisti z Islamského štátu zhadzujú homosexuálov zo striech a citujú pri tom výrok, pripisovaný Prorokovi, ktorý túto prax podporuje. 

Opätovné začlenenie queer ľudí do islamu má aj svojich kritikov. Mnohé feministky sú sekulárne a vnímajú moslimských duchovných ako súčasť patriarchátu, ktorý chcú zvrhnúť. Väčšina je však ochotná podporiť homosexuálov, ktorí v súčasnosti čelia zatýkaniu, mučeniu či cenzúre v súvislosti s arabskýcmi zákonmi. „Problémom nie je islam,“ hovorí Rasha Younes, libanonská výskumníčka v monitorovacej skupine Human Right Watch. "Sú to represívne režimy, ktoré chcú kontrolovať nás a Blízky východ v jeho mene."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok