Nadácia boja proti rakovine sa zbavila mena Armstrong

SITA
15.11.2012 08:52

Charitatívna nadácia na pomoc v boji proti rakovine urobila ďalší krok, aby sa zbavila spojenia s bývalým cyklistickým šampiónom a svojím zakladateľom Lanceom Armstrongom. Po novom už nadácia neponesie meno športovca, ktorý prišiel o sedem trofejí na Tour de France. Oficiálne sa bude volať Livestrong.

Nadácia boja proti rakovine sa zbavila mena Armstrong
SITA

Antihrdina údajne najdômyselnejšieho dopingového podvodu v dejinách športu Lance Armstrong sa k 4. novembru vzdal svojej pozície v rade riaditeľov Nadácie Lancea Armstronga. Z funkcie prezidenta odstúpil už 17. októbra, teda krátko pred tým, ako Medzinárodná cyklistická únia (UCI) potvrdila jeho doživotný dištanc a anulovala výsledky ním dosiahnuté po auguste 1998, medzi nimi aj sedem prvenstiev na Tour de France bez prerušenia. Aj svoj posledný krok vo vzťahu k Livestrong vysvetlil Armstrong snahou chrániť značku pred následkami odhalení o jeho dopingovej minulosti.

Nadácia Lancea Armstronga vznikla v roku 1997, jej projekt Livestrong sa spustil v máji 2004 a stretol sa s veľkým úspechom. Spája sa najmä so žltými gumenými náramkami s nápisom Livestrong, ktorých sa od ich uvedenia predalo 80 miliónov. Stali sa symbolom boja proti rakovine. Zhubnému ochoreniu semenníkov Armstrong v minulosti sám čelil a zdolal ho. Armstrong zostáva aj naďalej zakladateľom nadácie a s celkovo 7 miliónmi dolárov aj najštedrejším darcom.

Zmenu mena nadácie na Livestrong už schválil 30. októbra aj príslušný orgán v Texase. Podľa jej predstaviteľov nejde o nič dramatické - verejnosť vraj vnímala nadáciu predovšetkým prostredníctvom projektu Livestrong.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok