Počas pandémie narástol počet obetí domáceho násilia. Sociálne siete poskytli možnosť, ako ich rozpoznať

TA3/kf
11.11.2021 20:00

V americkom štáte Kentucky minulý týždeň zachránili 16-ročnú tínedžerku po tom, ako okoloidúci človek rozpoznal gesto, ktorým obete domáceho násilia prosia o pomoc. Signál sa stal populárnym na sociálnej sieti TikTok na začiatku pandémie, kedy počet prípadov domáceho násilia prudko vzrástol.

Počas pandémie narástol počet obetí domáceho násilia. Sociálne siete poskytli možnosť, ako ich rozpoznať
ČTK/ABACA/Durand Thibaut/ABACA

16-ročnú tínedžerku zo Severnej Karolíny vyhlásili jej rodičia za nezvestnú 2. novembra po tom, ako sa nevrátila domov. O dva dni neskôr ju však policajti zachránili z auta 61-ročného muža. Jej príbeh má šťastný koniec vďaka gestu, ktoré si na diaľnici všimol a rozpoznal vodič okoloidúceho auta a ktorý vzápätí skontaktoval políciu. Podľa vyšetrovateľov obeť spolu s vodičom cestovali cez niekoľko štátov, vrátane Ohia, kde mal muž rodinných príbuzných. Tí si však uvedomili, že dievča je neplnoleté a tak museli miesto opustiť. Odvtedy sa dievča snažilo upútať pozornosť vodičov na diaľnici.

Kampaň s názvom "Signal for Help", ktorú odštartovala Kanadská nadácia pre ženy (Canadian Women's Foundation), sa rozšírila na sociálnej sieti TikTok začiatkom roka 2020. Podstatou gesta je neverbálna prosba o pomoc pre obete domáceho násilia. Nadácia ho vymyslela ako spôsob, akým môžu obete diskrétne požiadať o pomoc najmä prostredníctvom videohovoru, ktorý sa stal populárnou formou komunikácie z dôvodu sprísnených karanténnych opatrení. Keďže väčšina ľudí bola v tomto období nútená zostať doma, vzrástol aj počet obetí domáceho násilia. Signál pozostáva zo zastrčenia palca do otvorenej dlane a následného preloženia ďalších štyroch prstov cez palec.

Rozpoznanie obetí vďaka gestu

To, že dievčaťu zachránilo život iba gesto ruky, svedčí o tom, akú významnú rolu v našich životoch zohrávajú sociálne médiá. Šírenie podobných rád môže v budúcnosti zachrániť životy mnohým ľuďom, ktorí sa ocitnú v podobnej situácii ako spomínané dievča. Neverbálny signál je účinným spôsobom, ako na svoju situáciu upozorniť svojich najbližších, či dokonca vo vyhrotených situáciách úplne neznámych ľudí. 

Jedna z predstaviteliek nadácie Canadian Women's Foundation, Andrea Gunrajová, ešte v apríli 2020 uviedla pre online portál Refinery29: "Ak by som to gesto uvidela počas hovoru, hneď by som vedela, že mám za tou osobou ísť - avšak opatrne. Iba by som im dala vedieť, že som tu pre nich, videla som, že použili ten signál a viem, čo znamená, takže im môžem pomôcť vyhľadať podporu". Gunrajová taktiež dodala, že ak niekto náhodou spozoruje takýto signál, je dobré tomu človeku zavolať, pod zámienkou sa uistiť, že nemá zapnutý reproduktor a pýtať sa otázky, ktoré vyžadujú len "áno-nie" odpovede, aby sa obeť pred násilníkom nepreriekla.

Ďalšie varovné signály

Samozrejme, nie každý má prístup k sociálnym sieťam, pozná či spozná takéto gesto a existujú aj iné signály, podľa ktorých môžeme rozpoznať obete domáceho násilia. Niektoré znaky, ako napríklad tie fyzické, možno ľahko identifikovať. Iné sa však dajú ľahko prehliadnuť a treba im venovať viac pozornosti. Náhla zmena správania, keď napríklad dobrá kamarátka začne rušiť obľúbené aktivity, či stratí záujem o kontakt, sú tiež častým znakom, že doma možno niečo nie je v poriadku. 

Hoci podobné varovné signály nie sú vždy dôkazom toho, že sa niečo deje, stále sa ich oplatí poznať. Veľa týraných osôb sa totiž môže snažiť svoju situáciu skryť aj napriek tomu, že by mohli využiť našu pomoc. Fyzické ujmy na zdraví, ako modriny, natrhnutá pera či stopy na krku sú často obeťami zahovorené nepresvedčivou výhovorkou. Je tiež bežné, že sa takýto človek bude pokúšať zakryť tieto rany oblečením ako napríklad nosením dlhých rukávov či šatiek aj v nevhodnom počasí.

Domáce násilie sa môže prejaviť aj na správaní obete. Náhla zmena správania je často ďalším varovným signálom, že sa za dverami domácnosti niečo deje. Medzi tieto znaky patrí úzkosť, podráždenosť, neustále obavy či únava. Správanie sa môže zmeniť na príliš pokorné či mimoriadne ospravedlňujúce. Človek v takejto situácii sa tiež môže obrátiť na návykové látky ako drogy či alkohol, alebo môže prejavovať príznaky depresie. 

Napriek tomu, že ide o chúlostivú záležitosť a žiadny z týchto signálov nezaručuje, že ide o prípad domáceho násilia, je užitočné, že sme ich schopní rozoznať a možno v budúcnosti budeme môcť poskytnúť niekomu v takejto situácii pomocnú ruku. 

Ak ste alebo poznáte niekoho, kto je obeťou domáceho násilia, neváhajte kontaktovať jednu z nasledujúcich liniek pre pomoc: 

–  112: Tiesňová linka

– 155: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR

– 158: Polícia

– 0800 212 212: Nonstop Národná linka pre ženy zažívajúce násilie

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok