Komunistická strana Číny má nové vedenie, prezident končí

TASR, TA3
15.11.2012 07:51

Predsedníctvo 18. zjazdu Komunistickej strany Číny vymenovalo dnes Si Ťin-pchinga do funkcie nového generálneho tajomníka, ktorý na najvyššom poste v krajine po desiatich rokoch vystriedal doterajšieho čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa.

Komunistická strana Číny má nové vedenie, prezident končí
SITA

Informovala a tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie čínskej štátnej agentúry Sinchua.

Ústredný výbor si na záver týždeň trvajúceho zjazdu zvolil aj sedem členov stáleho výboru politbyra, ktorý je mocenskou špičkou Číny. Stály výbor mal doteraz deväť členov, ich počet sa však, ako sa stalo i rozhodnutím tohto zjazdu, môže znížiť na sedem. Najsilnejšími mužmi najľudnatejšej krajiny sveta sa popri novom generálnom tajomníkovi stali Li Kche-čchiang, predpokladaný budúci premiér, podpredseda vlády Čang Te-ťiang, šéf šanghajských komunistov Jü Čeng-šeng, šéf propagandy Liou Jün-šan, vicepremiér Wang Čchi-šan a napokon Čang Kao-li, vodca komunistov v meste Tchien-ťin.

Si Ťin-pching, budúci nový čínsky prezident, sa na zjazde stal zároveň aj predsedom Ústredného vojenského výboru, čo je najvyšší post v hierarchii vedenia ozbrojených síl.

Chu Ťin-tchao vyzval minulý týždeň v prejave pri otvorení zjazdu na širšie reformy, konkrétne návrhy však nepredložil. Post šéfa strany odovzdal po desiatich rokoch pri moci svojmu nástupcovi, funkciu prezidenta mu odovzdá na jar budúceho roka.

Si Ťin-pching: Čína musí pokračovať v reformách

Čína musí pokračovať v reformách a a naďalej sa otvárať svetu, uviedol dnes čínsky viceprezident Si Ťin-pching po tom, ako ho vymenovali za nového generálneho tajomníka.

Si (59), ktorý sa prezidentom stane v marci budúceho roka, po týždňovom zjazde strany prevzal tiež post predsedu jej vojenského výboru, teda vedenie armády. Ide o prekvapenie, keďže odchádzajúci čínski prezidenti si túto funkciu tradične ponechávali, aby mali vplyv na svojich nástupcov.

Si Ťin-pching tak bude mať voľnejšiu ruku pri upevnení si postavenia prvého medzi rovnými v stálom výbore politbyra komunistickej strany. Do tohto vrcholného mocenského orgánu v Číne ho zvolili spolu s ďalšími šiestimi konzervatívcami so skúsenosťami v ekonomickej oblasti.

Nový líder v prejave po zvolení uviedol, že rozumie túžbe ľudí po lepšom živote, varoval však pred veľkými výzvami, pred ktorými stojí strana i krajina, uviedla agentúra Reuters.

"Naša strana je oddaná slúžiť ľudu,"
vyhlásil. "Viedla ho k svetoznámym úspechom a my máme všetky dôvody byť hrdí na tieto úspechy. Nie sme však márnomyseľní a nikdy nebudeme spať na vavrínoch," povedal s tým, že strana musí riešiť mnoho naliehavých problémov, najmä korupciu a vzdialenosť od občanov.

Pred novinármi neskôr vymenoval zoznam cieľov, ktoré by mala vláda a strana dosiahnuť: lepšie školstvo, vyššie príjmy, väčšiu sieť sociálneho zabezpečenia či ochranu životného prostredia. "Splniť túžbu po šťastnom živote je naším poslaním," dodal.

Podľa analytikov sa však za nového vedenia úplne alebo do veľkej miery zastavia politické reformy. Hlavné rozhodnutia sa robia v stálom výbore konsenzom a postoje jeho nových členov sa môžu rozchádzať, Si Ťin-pching tak bude musieť hľadať pri dosahovaní svojich cieľov spojencov.

Sám bol spolu s viacerými ďalšími členmi chránencom exprezidenta Ťiang Ce-mina, pokým napríklad budúci premiér Li Kche-čchiang spojencom odchádzajúceho prezidenta Chu Ťin-tchaa, uviedla agentúra AP. Podľa zdrojov agentúry Reuters sa dvaja reformistickí lídri a spojenci Chu Ťin-tchaa nedostali do stáleho výboru, pretože boli považovaní za príliš liberálnych.

Si Ťin-pching je synom hrdinu revolúcie a bývalého reformistického vicepremiéra Si Čung-süna. K potomkom terajších i bývalých straníckych prominentov patria aj ďalší najmenej traja noví lídri, čo naznačuje, že tzv. červená šľachta si pevne drží svoju pozíciu v krajine.

Na medzinárodnej scéne môže byť Si otvorenejší než mimoriadne rezervovaný Chu Ťin-tchao. Jeho manželkou je populárna speváčka Pcheng Li-jüan a jeho dcéra študuje na Harvardovej univerzite.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok