Izrael zabil lídra Hamasu, v Gaze vyhlásili výnimočný stav

TA3, TASR
14.11.2012 22:03

Pri nálete Izraela v pásme Gazy zahynul šéf vojenského krídla Hamasu Ahmad Al Džabarí. Jeho smrť vyvolala v pásme Gazy okamžité protesty. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v reakcii na sériu izraelských náletov vyzval na mimoriadne zasadnutie Ligy arabských štátov.

Pri izraelskom nálete v pásme Gazy dnes zahynul šéf vojenského krídla Hamasu Ahmad Džabarí. Izraelská armáda varovala, že Džabárího zabitie je začiatkom rozsiahlejšej operácie v Gaze. Letectvo židovského štátu dnes podniklo v oblasti viacero náletov, pričom zasiahlo aj niekoľko policajných staníc.

Džabarí je najvýznamnejším predstaviteľom militatného hnutia Hamas, ktorého zabili od čias izraelskej invázie do Gazy pred štyrmi rokmi. Dlhodobo patril k Izraelom nahľadanejším palestínskym militantom.
Svedkovia uvádzajú, že Džábari cestoval autom v uliciach mesta Gazy vo chvíli, keď jeho vozidlo explodovalo po zásahu izraelskou strelou.

Útok ukončil 24-hodinový útlm v pohraničnom násilí, ktoré sa tento týždeň prudko zosilnilo. Izraelskí predstavitelia v uplynulých dňoch uviedli, že zvažujú útoky na lídrov Hamasu. Vyhlásenie prišlo po vlne raketových útokov z Hamasom ovládaného pásma Gazy na juh Izraela.

Egypt protestuje proti izraelským útokom

Egypt odvolal dnes svojho veľvyslanca z Izraelana protest proti náletom armády židovského štátu v pásme Gazy, ktoré si vyžiadali najmenej deväť mŕtvych a tri desiatky zranených. O život prišiel aj šéf vojenského krídla Hamasu Ahmad Džabarí.

Okrem toho si egyptský prezident Muhammad Mursí predvolal izraelského veľvyslanca v Káhire. Nariadil tiež egyptskému veľvyslancovi pri OSN, aby požiadal o krízové zasadnutie Bezpečnostnej rady.

"Prezident reagoval na brutálny izraelský útok, pri ktorom zahynulo množstvo mučeníkov a synov palestínskeho ľudu," uviedol hovorca egyptského prezidenta Jásir Alí pre egyptskú televíziu.

Ako informovala agentúra Rueters s odvolaním sa na predstaviteľov arabských krajín, Liga arabských štátov (LAŠ) zvolá mimoriadne rokovanie k izraelským náletom na štvrtok alebo sobotu.


Rusko chce koniec násilností v Gaze

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval na ukončenie násilia v palestínskom pobrežnom pásme, čím sa pripojil k reakciám svetových lídrov k izraelskému úderu v pásme Gazy.

Lavrov to povedal na tlačovej konferencii po rokovaní ministrov zahraničných vecí organizácie Rada pre spoluprácu krajín v Perzskom zálive (GCC) v Rijáde. "Je nevyhnutné, aby sa útoky a násilnosti s Gaze zastavili," povedal šéf ruskej diplomacie.

Izrael očakáva dlhé boje, nevylučuje inváziu do pásma Gazy

Dnešný izraelský nálet v pásme Gazy by mohol vyvolať palestínske raketové útoky v pohraničnom území a boje trvajúce niekoľko dní vrátane pozemnej ofenzívy, ak si to vyžiadajú okolnosti, varovala izraelská armáda podľa agentúry Reuters.

"Odhadujem, že situácia na juhu krajiny sa ešte skomplikuje," uviedol izraelský brigádny generál Joav Mordechaj pre izraelskej televíziu Channel 2 po tom, ako lietadlá židovského štátu zabili šéfa vojenského krídla palestínskeho Hamasu Ahmada Džabarího a ďalších piatich ľudí. "Civilný sektor sa musí dobre pripraviť," dodal.

Mordechaj sa vyjadril, že Izrael jednak odpovedal na nárast palestínskych raketových útokov zo začiatku týždňa a zároveň sa snažil predísť ďalšiemu vyzbrojovaniu Hamasu a iných politických frakcií. Cieľom dnešného náletu boli podzemné úkryty palestínskych balistických rakiet dlhého doletu, oznámil Mordechaj.

Na otázku, či by mohol Izrael vyslať pozemné sily do Gazy, Mordechaj odpovedal: "Prebiehajú prípravy, a ak to bude treba, zvolíme si aj túto možnosť". Izraelská armáda varovala, že Džabarího zabitie je začiatkom rozsiahlejšej operácie v Gaze.

Svedkovia uvádzajú, že Džabarí cestoval autom v uliciach mesta Gaza vo chvíli, keď jeho vozidlo explodovalo po zásahu izraelskou strelou. Útok ukončil 24-hodinový útlm v pohraničných násilnostiach, ktoré sa tento týždeň prudko zosilnilo. Svedkovia potvrdili, že krátko po zabití Džabarího sa cieľom izraelského náletu stali aj dve výcvikové strediská Hamasu v Gaze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok