Ako žili otroci? Mesto, ktoré pochoval výbuch sopky, odkrylo nové tajomstvo

TA3 ČTK
14.11.2021 09:00

Archeológovia našli vo vile neďaleko Pompejí zachovalú miestnosť určenú otrokom. Nález poskytuje obraz o životných podmienkach, v ktorých otroci žili v starovekom Ríme.

Ako žili otroci?
TASR/AP

Informuje o tom agentúra Reuters. Miestnosť bola pochovaná pod popolom sopky Vezuv, ktorej výbuch v roku 79 zasypal Pompeje, a napríklad i mesto Herculaneum. V objavenej miestnosti boli tri drevené lôžka a niekoľko predmetov vrátane amfor, keramických džbánov a nočníkov.

Pompeje TASR/AP

"Tento nový objav obohacuje našu znalosť každodenného života obyvateľov Pompejí, najmä tej časti ich spoločnosti, o ktorej sa veľa nevie," uviedol talianský minister kultúry Dario Franceschini.

Starovekí Rimania otrokov považovali za majetok. Miestnosť sa našla asi 700 metrov severne od pompejských stien, v blízkosti miesta, kde tento rok archeológovia objavili obradný kočár. Na mieste bola i drevená truhla s kovovými a látkovými predmetmi, ktoré mohli byť súčasťou konského postroja. Na jednej posteli ležalo aj oje povozu.

Pompeje TASR/AP

Dve lôžka boli dlhé 1,7 metra, tretie bolo kratšie a meralo 1,4 metra, čo by mohlo znamenať, že izba slúžila rodine otrokov. Miestnosť so 16 metrami štvorcovými mala jedno okno a využívaná bola aj ako skladisko, keďže v rohoch stálo osem amfor.

Pompeje ležia 23 kilometrov juhovýchodne od Neapolu a v čase výbuchu sopky Vezuv v nich žilo 13-tisíc ľudí. Zatiaľ boli odhalené asi dve tretiny mesta, organizovaný odkryv sa začal v polovici 18. storočia.

Neprehliadnite reportáž o "egyptských Pompejách", v ktorej sme sa pozreli do strateného antického mesta neďaleko Luxoru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok