V Rakúsku zisťovali, v koľkých prípadoch prelomil vírus ochranu u zaočkovaných ľudí

TA3 TASR
11.11.2021 11:16

Z celkového počtu takmer 73-tisíc symptomatických prípadov covidu, ktoré v Rakúsku zaznamenali od 11. októbra do 7. novembra, sa 41 percent týkalo plne očkovaných osôb.

Štvrtá vlna sa začala skôr, v Rakúsku pribudlo viac ako 1000 nakazených
TASR/AP

Informovala o tom vo štvrtok verejnoprávna stanica ORF s odvolaním sa na údaje Agentúry pre zdravie a bezpečnosť potravín. Ako upozorňuje ORF, podiel plne zaočkovaných medzi nakazenými s príznakmi stúpa výraznejšie v poslednej dobe – celkovo od februára ich je 17 percent.

Medzi prípady tzv. prelomenia ochrany, ktorú zaisťuje očkovanie, sa počítajú všetky symptomatické prípady infekcie, a to aj s ľahkými príznakmi. Približne 40 percent všetkých pozitívne testovaných v danom období bolo bezpríznakových.

Najviac prípadov zachytili u osôb nad 60 rokov

Najvyšší podiel prípadov prelomenia ochrany zaznamenali v uplynulých týždňoch u osôb starších ako 60 rokov – tvorili približne 70 percent prípadov symptomatickej infekcie v danej vekovej skupine. Práve seniori sa očkovali medzi prvými, čo podľa ORF naznačuje, že ochrana časom klesá. Ďalším dôvodom je aj celkové rozšírenie nákazy v krajine.

Zo zhruba 21-tisíc prípadov nákazy v tejto skupine bolo 13-tisíc prípadov symptomatických, z toho 9-tisíc predstavovalo plne zaočkované osoby. Táto veková skupina v Rakúsku je zaočkovaná na 84 percent. Vo vekovej skupine 18- až 59-ročných predstavoval podiel prípadov prelomenia ochrany 38 percent, u 12- až 17-ročných osem percent.

Od začiatku vakcinácie v Rakúsku zaznamenali takéto prípady u celkovo 0,89 percenta plne zaočkovaných. Sedemdňová incidencia nákazy na 100-tisíc obyvateľov vo všetkých vekových skupinách u nezaočkovaných alebo zaočkovaných iba jednou dávkou aktuálne presahuje v Rakúsku tisícku, avšak medzi plne zaočkovanými je medzi 240 a 255.

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti vo Viedni je 13,5 percenta pacientov s covidom plne zaočkovaných, zvyšok tvoria nezaočkovaní alebo neúplne zaočkovaní. Na bežných lôžkach tvoria zaočkovaní dvoma dávkami 39 percent covidových pacientov, zvyšok sú nezaočkovaní alebo zaočkovaní iba jednou dávkou.

Za uplynulých 24 hodín tam pribudlo takmer 12-tisíc prípadov

Informovala vo štvrtok predpoludním stanica ORF. V spojitosti s covidom od začiatku pandémie zomrelo v Rakúsku celkovo 11 601 ľudí. V nemocniciach je s týmto ochorením 2283 pacientov, z toho 432 na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Sedemdňová incidencia prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov v stredu popoludní predstavovala 710,8. Najvyššia bola v Hornom Rakúsku (1137,8), ale aj v Salzbursku (956,5). V druhom prípade sa však vyskytli problémy s testovaním, takže tieto údaje sa ešte môžu v ďalších dňoch meniť. Najnižšia incidencia bola vo Viedni (447,9) a v Burgenlande (571,3). Vo všetkých rakúskych spolkových krajinách však tieto čísla v uplynulých dňoch stúpali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok