Fotograf odhalil tajné podzemné mesto z čias Sovietskeho zväzu. Ukrýva i cely, kde zabíjali ľudí

TA3 ČTK
13.11.2021 12:00

Pod ulicami gruzínskeho hlavného mesta Tbilisi sa rozprestiera sieť tunelov, protiatómových krytov a rôznych komôr z dôb Sovietského zväzu, o ktorých mnoho miestnych nemá ani poňatia. Gruzínsky fotograf David Tabagari tento opustený a utajený podzemný svet v posledných niekoľkých mesiacoch skúma s mimoriadnymi výsledkami.

Fotograf odhalil tajné podzemné mesto z čias Sovietskeho zväzu. Ukrýva i cely, kde zabíjali ľudí
Facebook.com/Tabagari

Píše o tom stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) na svojom webe. Profesionálny fotograf začal nenápadné vchody, ktoré väčšina chodcov míňa bez povšimnutia, preskúmavať na jar tohto roka. Mnoho z nich pritom vedie do podzemného sveta s tajomnou a zlovestnou minulosťou. Trochu mu k jeho objavovaniu dopomohlo zamestnanie. Vďaka tomu, že pracuje pre tbiliskú radnicu, totiž podľa svojich slov získal informácie o tom, kde sa nachádzajú rôzne podzemné zariadenia z obdobia, kedy bývalo Gruzínsko súčasťou Sovietskeho zväzu. 

Tunely mohli slúžiť na prevoz mŕtvych

Väčšinu svojich prieskumov podniká Tabagari po tom, čo si všimne ventilačných mreží na úrovni ulice. Informácie zároveň získava od gruzínskych dobroduhov, ktorí pravidelne tajné podzemné priestory navštevujú a občas sa o svoje objavy podelia na sociálnych sieťach.

O výstavbe tbiliského podzemného sveta existuje totiž iba veľmi málo informácií. Podľa miestneho novinára a akademika Emila Avdalianiho nechal veľkú časť tamojšej podzemnej siete vybudovať Lavrentij Berija, neslávne preslávnený šéf sovietskej tajnej polície. Ten spoločne s ďalším etnickým Gruzíncom - Josifom Stalinom - dohliadal na najkrutejšie represie a masakre z čias Sovietskeho zväzu.

Ohľadom podzemných priechodov pod Tbilisi, ktoré údajne vedú do sídla niekdajšej tajnej polície k mestskej vlakovej stanici, sa objavili špekulácie, že niektoré tunely slúžili na transport väzňov alebo mŕtvych v priebehu vražedných "čistiek" za Stalina a Berija.

Našiel zbytky väzenských ciel

Tento rok v lete sa Tabagari dočítal na internetových fórach o zvestiach týkajúcich sa podzemného väzenia pod centrom Tbilisi. Pátral potom po ňom na internete i sám peši, a našiel nakoniec zvyšky väzenských ciel pod niekdajšou stanicou bývalej tajnej polície.

"Na tomto mieste nebolo žiadne svetlo. Bolo pre mňa veľmi náročné stáť niekde, kde zraňovali a zabíjali ľudí," spomína. "Niektorí ľudia používali kov, aby v celách vyryli svojej mená," popísal fotograf. "Kto vie, niektorí miestni historici mi však povedali, že je možné, že niektoré z týchto mien patrili ľuďom, ktorí boli zastrelení. V týchto celách môžete vidieť skutočne tvár Sovietskeho zväzu," dodáva.

Ďalšie podzemné priestory boli vybudované v rámci príprav na jadrovú vojnu. "Každé veľké mesto v Gruzínsku malo podzemné kryty," hovorí Tabagari. "Dokonca i pod veľkými továrňami, nemocnicami a vládnymi budovami mali svoje vlastné kryty," rozpráva. Pobyt v podzemných protiatómových krytoch podľa neho veľmi pripomína napätie z čias studenej vojny, kedy sa svet priblížil možnosti vypuknutia jadrového konfliktu. "Môžete cítiť, ako to bolo nebezpečné," hovorí gruzínsky fotograf.

Lokáciu držia v tajnosti

Prieskumníci, ktorí sa do tbiliského podzemia vypravili skôr po rozpade Sovietského zväzu v roku 1991, mu vraj povedali: "Vo vnútri bolo všetko perfektné. Bola tam voda, jedlo, generátory a vzduchové čerpadlá. V podzemí ste mohli zostať mesiac." Jeden z krytov pod Tbilisi, do ktorého sa dostal Tabagari, tvorilo približne 150 miestností. Podľa fotografa bol tento úkryt "ako minimesto pod mestom", ktoré sa dalo uzavrieť masívnymi oceľovými dverami chrániacimi proti výbuchu. "Nič takéto som ešte nikdy nevidel," dodáva.

Tabagari ďalej tvrdí, že pravidlo pre prieskumníkov tbiliského podzemia hovorí, že nikto sa nesmie ničoho dotknúť. A hoci fotograf k tajomnému podzemnému svetu pritiahol pozornosť, dúfa, že presné lokácie jednotlivých miest zostanú utajené a známe iba úzkej skupine miestnych. "Pokiaľ sa tieto miesta stanú dobre známymi, budú zničené. Dúfam, že ich udržíme v tajnosti," poznamenal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok