Odišiel slovenský Paul McCartney. Pripomeňte si najznámejšie hity Mekyho Žbirku

TA3 TASR hm
10.11.2021 19:07

Slovensko zasiahla mimoriadne smutná správa. Vo veku 69 rokov zomrel slovenský spevák a skladateľ Miroslav "Meky" Žbirka. Pripomeňme si jeho najznámejšie hity.

Odišiel slovenský Paul McCartney. Pripomeňte si najznámejšie hity Mekyho Žbirku
TASR/Dano Veselský

Žbirka zverejnil minulý mesiac na Instagrame informáciu, že leží v nemocnici. Fanúšikov vtedy poprosil, aby mu posielali energiu, pretože ju bude potrebovať. Či má jeho októbrová hospitalizácia súvis s úmrtím však nie je známe.

Miroslav Žbirka je synom Slováka Šimona Žbirku a Angličanky Ruth Galeovej, čo malo nepochybne vplyv aj na jeho neskoršiu kariéru. Žbirka vydal viacero albumov s čisto anglickými textami. Mal blízko aj ku kapele The Beatles, prezývali ho aj slovenský Paul McCartney. Svoju úspešnú dráhu začal už ako 15-ročný.

Úsmev

Spolu s prvou zostavou Modusu, ešte pod názvom Modus Club, pravidelne koncertovali vo Véčku, ktoré bolo centrom hudobného diania. V roku 1976 obnovili Žbirka s Jankom Lehotským skupinu Modus a prišla prvá, úspešná štvorročná etapa. V júni 1977 vyhrali Bratislavskú lýru so skladbou Úsmev.

Zažni

V roku 1977 mal Miro Žbirka na Lýre aj vlastnú skladbu Zažni, ktorej text mu napísal Ján Štrasser.

V slepých uličkách

Keď sa v Moduse začali kopiť rozpory, odišiel v roku 1980 aj s Lacom Lučeničom. Ešte s Modusom nahral v roku 1980 Žbirka aj prvú vlastnú platňu s názvom Doktor sen. Z nej je duet s Marikou Gombitovou V slepých uličkách.

Biely kvet

Medzi ďalšie neazabudnuteľné hity patrí aj pieseň Biely kvet z albumu Sezónne lásky, ktorý vyšiel v roku 1982.

Nechodí

V júni 1983 vyhral Bratislavskú lýru so skladbou Nechodí. V tom čase vychádza tretí album s názvom Roky a dni, po ňom ďalšie albumy Nemoderný chalan (1984), Chlapec z ulice (1986), Zlomky poznania (1988) a K.O. (1990). V 90. rokoch bol naďalej úspešný, dokladujú to albumy Samozrejmý svet z roku 1994 a Mekky z roku 1997. V októbri 2001 vydal úspešný Modrý album. Za roky 2002, 2004 a 2005 bol slovenským Zlatým slávikom.


22 dní

Jednou z jeho najpopulárnejších skladieb je aj úvodná pieseň 22 dní z albumu Nemoderný chalan, ktorý vydalo v roku 1984 vydavateľstvo Opus.

Nespáľme to krásne v nás

S Marikou Gombitovou majú na konte aj mnohé iné duety. Jedným z nich je napríkald aj skladba Nespáľme to krásne v nás.

Čo bolí, to prebolí

V auguste 2012 prišiel prvýkrát do slávneho londýnskeho štúdia Abbey Road. Nahral dve piesne Love Shines a In The Sun. K životnému jubileu – šesťdesiatinám - vyšiel 15. októbra 2012 Miro Žbirka – Complete Box. Mesiac nato vyšla životopisná kniha Čo bolí, to prebolí. Rovnomenný duet si zaspieval aj so speváčkou Marthou.

Z prvého manželstva má dcéru Denisu. V roku 1988 sa oženil druhýkrát, s manželkou Katkou majú dcéru Lindu a syna Davida. Manželka mu zároveň robila aj manažérku. Minulý rok v lete, 13. júla 2020, mal slovenskú premiéru filmový dokument Meky režiséra Šimona Šafránka. Snímka predstavuje Žbirku zblízka a vznikala takmer dva roky.

Pozrite si aj Portrét Miroslava Mekyho Žbirku z archívu Televízie TA3.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok