Islamský štát v Afganistane už nie je veľkou hrozbou, tvrdí šéf Talibanu

TA3 TASR
10.11.2021 16:56

Hrozba zo strany teroristickej organizácie Islamský štát v Afganistane je "viac-menej pod kontrolou", oznámil v stredu hovorca afganského vládneho hnutia Taliban Zabíhulláh Mudžáhid.

Predstavitelia Talibanu a EÚ sa v utorok stretnú v Dauhe
TASR/AP

Podľa agentúry AFP Mudžáhid na tlačovej konferencii povedal, že Islamský štát už "nie je veľkou hrozbou". Poznamenal, že odkedy Taliban v polovici augusta prevzal kontrolu nad krajinou, zatkli približne 600 členov alebo sympatizantov Islamského štátu. Medzi zadržanými je dokonca niekoľko žien, ktoré budú vypočúvať iné ženy.

"V Afganistane ich nie je veľa, pretože nemajú podporu ľudí," povedal Mudžáhid na adresu militantov Islamského štátu a dodal, že Taliban pokračuje v operáciách proti svojim islamistickým nepriateľom. AFP vysvetlila, že Islamský štát – sunnitská skupina podobne ako Taliban – je extrémnejší a obhajuje "globálny džihád", nie národný odboj.

Islamský štát sa dostal do povedomia, keď v roku 2014 vyhlásil v Sýrii kalifát, čím inšpiroval množstvo odnoží v iných krajinách vrátane "Chorasánu", historického regiónu zasahujúceho do častí dnešného Afganistanu, Iránu, Pakistanu a Turkménska.

Mudžahíd uviedol, že afganskú odnož Islamský štát s názvom Islamský štát-Chorasán na rozdiel od svojho náprotivku na Blízkom východe tvorili väčšinou miestni bojovníci a že prítomnosť Islamského štátu-Chorasán v Afganistane nie je hrozbou pre iné krajiny.

AFP dodala, že od návratu Talibanu k moci sa Islamský štát-Chorasán prihlásil k zodpovednosti za sériu krvavých útokov. Začiatkom novembra militanti tejto odnože zaútočili na kábulskú vojenskú nemocnicu, pričom zabili najmenej 19 ľudí a viac ako 50 zranili.

 Islamský štát-Chorasán sa otvorene zameriava na šiitskú menšinu, ktorú považuje za kacírsku – a najmä na Hazárov. Viac ako 120 ľudí zahynulo začiatkom tohto roka pri útokoch IS-K na dve mešity Hazárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok