Ústavný súd odhalil problém eKasy, časť zákona je v rozpore s ústavou

TA3 TASR
10.11.2021 16:35

Časť zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice je v rozpore s ústavou. Rozhodol o tom Ústavný súd na zasadnutí pléna. Ustanovenie zákona napadla na súde v roku 2019 skupina vtedajších opozičných poslancov.

registračná pokladnica eKasa podnikateľ 1140px (SITA/Oles Cheresko)
SITA/Oles Cheresko

Predmetnú zmenu zákona zavádzajúcu do praxe takzvaný systém eKasa prijal parlament v decembri 2018 za vlády Petra Pellegriniho (vtedy Smer-SD). Na Ústavný súd ju následne napadla skupina opozičných poslancov.

V rozpore s ústavou je časť o rozsahu údajov, ktoré sú podnikatelia povinní v reálnom čase zasielať Finančnej správe Slovenskej republiky do systému eKasa. Konkrétne sa to týka „unikátneho identifikátora kupujúceho, ak je predložený kupujúcim pred zaevidovaním prijatej tržby“.

Podľa rozhodnutia Ústavného súdu je toto ustanovenie v rozpore so základnými ľudskými právami a slobodami danými ústavou.

Ide o zaručenú nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia, právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života, ako aj právo na ochranu pred neoprávneným zhromažďovaním, zverejňovaním alebo iným zneužívaním údajov o svojej osobe.

Podľa kritikov sa z unikátneho identifikátora kupujúceho dá ľahko identifikovať konkrétna osoba. „V momente zaplatenia za tovar alebo službu identifikovaným kupujúcim je teda informácia o obsahu nákupu v dispozícií orgánov verejnej moci. Tento systém teda môže byť ľahko zneužitý na neoprávnené dennodenné sledovanie kupujúcich,“ uviedli sťažovatelia v podaní na Ústavého súdu.

Finančná správa v minulosti oponovala, že systém eKasa nemá za cieľ sledovať dennodenné správanie sa kupujúcich, ale bojovať v boji proti daňovým podvodom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok