Pár kvapiek krvi a dotazník. Lučenec hľadá dobrovoľníkov na výskum o covide

TA3 TASR
10.11.2021 14:37

Lučenecká samospráva hľadá dobrovoľníkov ochotných zapojiť sa do štúdie Ministerstva zdravotníctva SR, zameranej na výskum prítomnosti protilátok nového koronavírusu u nezaočkovaných osôb.

Zistia, ako sme na tom s imunitou proti covidu? Ministerstvo chystá veľkú štúdiu
TASR/Jakub Kotian

"Každý účastník poskytne pár kvapiek krvi z prsta a absolvuje krátky dotazník. Odber krvi z prsta realizuje zdravotnícky pracovník alebo študent štvrtého až šiesteho ročníka všeobecného alebo zubného lekárstva. Je to zákrok s minimálnou invazivitou a nepredstavuje pre účastníka žiadne významné riziko,“ informovalo mesto na svojom webe.

Účastníci štúdie obdržia bezplatne informáciu o prítomnosti a hladine protilátok proti ochoreniu Covid-19 prostredníctvom SMS správy alebo e-mailom a ich údaje budú v rámci výskumu anonymizované. Nezaočkovaní dobrovoľníci starší ako 12 rokov, ktorí majú o zapojenie sa do štúdie záujem, môžu mesto kontaktovať na e-mailovej adrese protilatky@lucenec.sk. Odber vzoriek v Lučenci je naplánovaný na pondelok v čase od 12.00 do 17.00 h. 

Štúdiu na prítomnosť protilátok odštartoval rezort zdravotníctva začiatkom novembra s cieľom spoznať imúnnosť voči ochoreniu Covid-19 u obyvateľov vybraných regiónov. Do výskumu sa má zapojiť približne 4800 ľudí, okrem Lučenca i z Bratislavy, Komárna, Považskej Bystrice, Čadce, Košíc, okresu Košice-okolie, Rimavskej Soboty a Kežmarku.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok