Českým zdravotníkom sprísňujú opatrenia. Nezaočkovaní sa budú musieť od pondelka povinne testovať

TA3 TASR
10.11.2021 10:51

Zdravotníci pracujúci v nemocniciach v Českej republike, ktorí nie sú zaočkovaní proti koronavírusu, sa budú musieť od budúceho pondelka testovať najmenej raz týždenne. Oznámil to na tlačovej konferencii po stredajšom zasadnutí vlády český minister zdravotníctva Adam Vojtěch,

Nové čísla
TASR/AP

Informuje o tom spravodajský server Novinky.cz. "Od 15. novembra bude povinne testovaný každý zamestnanec lôžkovej starostlivosti, ktorý nie je očkovaný," vyhlásil Vojtěch. Od polovice novembra bude navyše zakrývanie dýchacích ciest respirátorom povinné i pri výučbe na vysokých školách. "Platiť to bude tam, kde bude aspoň 50 študentov na jednom mieste," oznámil minister.

Podľa slov premiéra Andreja Babiša bude vláda o ďalšom sprísňovaní opatrení rokovať v piatok. "Na zajtra ráno zvolám radu vlády pre zdravotné riziká, aby sme prerokovali ďalšie návrhy na opatrenia. O nich potom rozhodne vláda v piatok," povedal. Vylúčil však možnosť zavedenia lockdownu. "Nebude žiaden lockdown," povedal.


Minister Vojtěch priznal, že "uzávery nie sú možné bez núdzového stavu". V tejto súvislosti nazval očkovanie "jediným riešením". Na očkovanie vyzval ľudí aj Babiš. "Priemerný vek hospitalizovaných je 68 rokov, jediné riešenie je očkovanie," poznamenal.

V Česku pribudlo za utorok 14 539 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od polovice marca a v porovnaní s minulým týždňom ide o nárast takmer o polovicu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok