Agrorezort reaguje na sťažnosti chovateľov: Vážnosť situácie si uvedomujeme

TA3 TASR
9.11.2021 16:05

Agrorezort si uvedomuje situáciu, v ktorej sa ocitli chovatelia a spracovatelia ošípaných. Uviedol to odbor komunikácie ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v reakcii na vyjadrenia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a chovateľov ošípaných.

prasatá ošípané prasa 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Ministerstvo si uvedomuje vážnu situáciu, v ktorej sa ocitli chovatelia ošípaných i spracovatelia bravčového mäsa v súvislosti s epidémiou afrického moru ošípaných. Preto ministerstvo spustilo kampaň na zastavenie šírenia moru, boli prijaté rázne opatrenia na zabránenie veľkých škôd vo veľkochovoch a aktuálne pripravujeme mimoriadnu pomoc vo výške 2 miliónov eur na zmiernenie následkov," priblížilo agroministerstvo.

Výzvy i nefinančná pomoc

Okrem toho sú podľa rezortu otvorené dve výzvy vo forme tzv. zelenej nafty vo výške 30 miliónov eur a Pôdohospodárska platobná agentúra v krátkom čase vyhlási výzvy 4.1 Podpora na investície do poľnohospodárskych podnikov a 4.2 Podpora pre investície na spracovanie/uvádzanie na trh a/alebo vývoj poľnohospodárskych výrobkov vo výške 159 a 170 miliónov eur, z ktorých budú môcť podniky z oblasti chovu a spracovania bravčového mäsa čerpať peniaze.

Rezort pomáha chovateľom a prevádzkovateľom bitúnkov aj nefinančne. "Podporujeme schválenie prevádzok a bitúnkov pre spracovanie mäsa zo zóny 2 a 3 (s výskytom afrického moru). Máme dohodnutý celý proces od chovateľa až po finálne tepelne spracované výrobky. Zároveň bude v najbližších dňoch podpísané memorandum o spolupráci medzi ministerstvom, Štátnou veterinárnou a potravinárskou správou, chovateľmi, porážacími a spracovateľskými zväzmi a obchodníkmi o aktívnom riešení a spoločnom postupe pri boji proti moru ošípaných," dodal agrorezort.

Chovatelia žiadajú dotáciu

Sektor chovu ošípaných by na svoje zachovanie potreboval štátnu podporu vo výške 10 miliónov eur. Uviedol to na brífingu predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho, za účasti riaditeľa Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných Petra Poláka.

"Situácia na Slovensku je vážna. Vývoj čísel v chove ošípaných od roku 2001 po terajší rok je katastrofálny a skutočne dosahuje kritickú hranicu," priblížil Macho.

Riešenie tejto situácie je podľa Macha veľmi jednoduché. "Rýchlo sa dá zasiahnuť tak, že štát zadotuje chovateľov ošípaných. Chceme aj touto cestou hovoriť o čísle asi 10 miliónov eur, ktoré tento sektor každoročne zo štátnej pomoci potrebuje," povedal Macho. Uvedená suma sa podľa neho musí rozdeliť medzi chovateľov, spracovateľov a bitúnky, aby sa dotoval rozdiel medzi zahraničným a slovenským bravčovým mäsom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok