Cibulková smúti za ikonickým umelcom, jeho dielo má u nej doma čestné miesto

TA3/hm
9.11.2021 16:16

"U nás doma budete mať vždy čestné miesto. Zbohom, maestro" Takto sa so slovenským umelcom Miroslavom Cipárom rozlúčila na sociálnej sieti tenistka Dominika Cibulková. Miroslav Cipár, ktorý ilustroval stovky detských kníh, a jeho rozpoznateľný rukopis nesú logá mnohých inštitúcií, zomrel v pondelok 8. novembra.

Cibulková smúti za ikonickým slovenským umelcom, jeho dielo má u nej doma čestné miesto
TASR/Pavel Neubauer

Ilustrácie Miroslava Cipára, považovaného za jedného z najvšestrannejších a najuniverzálnejších slovenských výtvarníkov, zdobia stovky publikácií pre detských čitateľov. Cipár vytvoril počas života značky napríklad aj Slovenskej národnej galérii, Vydavateľstvu Slovenský spisovateľ, Galérii mesta Bratislava, Bratislavským hudobným slávnostiam, ale aj Slovenskému syndikátu novinárov a iným.

Miroslav Cipár značky Slovenské centrum dizajnu

Cipárovo dielo si v príspevku na Facebooku pripomenula aj hlava štátu Zuzana Čaputová. "Ako deti sme listovali v knihách, ktoré ilustroval. Ako dospelí sme každý deň prežili vo svete, ktorý nám označil," uviedla prezidentka.

Za zosnulým umelcom okrem Čaputovej smúti aj tenistka Dominika Cibulková, ktorá napísala, že sa jej zdá, akoby to bolo včera, čo mala možnosť sa s umelcom osobne stretnúť, a "spoznať nielen jeho výnimočnú tvorbu, ale predovšetkým jeho skromnosť a ľudskosť."

Cibulková sa ikonickému ilustrátorovi v príspevku poďakovala za úžasné obrazy a kresby, ktoré budú i ďalej skrášľovať a poľudšťovať svet. Bývalá tenistka zverejnila aj fotografiu z interiéru, na ktorej vidno Cipárov rukopis. "U nás doma budete mať vždy čestné miesto. Zbohom maestro," rozlúčila sa.

Miroslav Cipár vyštudoval slovenský jazyk a výtvarnú výchovu. Neskôr na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave absolvoval u profesorov Vincenta Hložníka a Petra Matejku grafiku a monumentálnu maľba. Ako uviedol v jeho životopise Spolok sv. Vojtecha, Cipár patril medzi najvšestrannejších a najuniverzálnejších slovenských výtvarníkov. "Venoval sa maľbe, voľnej grafike, knižnej ilustrácii, dizajnu, monumentálnej aj značkovej tvorbe, bol autorom sôch, divadelných výprav i kreslených filmov."

Okrem Slovenska vystavoval napríklad v Berlíne, Betleheme, Daytone, Havane, Kobe, Kolíne nad Rýnom, New Delhi, Osake, Paríži, Pekingu, Prahe, Tokiu či vo Washingtone. "V rokoch 1971 a 1972 pôsobil ako expert v indickom vydavateľstve Children´s Book Trust v New Delhi," uviedol spolok. Umelec, ktorého ilustrácie sprevádzali generácie detí, do posledných chvíľ aktívne tvoril. S manželkou Vilmou žil v Bratislave, mal dve deti, štyri vnúčatá a dve pravnúčatá.

Pozrite si Portrét výnimočného slovenského umelca Miroslava Cipára z archívu Televízie TA3.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok