Žilinka: Nebudem používať paragraf 363, ak orgány činné v trestnom konaní nebudú porušovať zákon

TA3 TASR
9.11.2021 13:07

Ak orgány činné v trestnom konaní nebudú porušovať zákon, generálny prokurátor nebude používať paragraf 363 Trestného poriadku. Generálny prokurátor Maroš Žilinka to uviedol na sociálnej sieti.

Maroš Žilinka
TASR/Jakub Kotian

Diskusia o paragrafe 363 sa otvorila po tom, ako generálny prokurátor využil toto ustanovenie na zrušenie obvinenia viacerých osôb, napríklad exšéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského.

Návrh na zmenu paragrafu predložil v uplynulých dňoch do parlamentu koaličný poslanec Alojz Baránik. Navrhnúť postup podľa paragrafu by mohli podľa neho len poškodený a zúčastnená osoba, a to len v neprospech obvineného. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková považuje Baránikov návrh za jedno z riešení, považuje za legitímne, že ním otvára debatu.

Vlastný návrh predložila aj vicepremiérka Veronika Remišová. Navrhuje, aby generálny prokurátor nemohol zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak už bolo rozhodnuté o vzatí obvineného do väzby alebo o nahradení väzby a uznesenia o začatí trestného stíhania, a to za podmienky, že takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon.

Paragraf 363 hovorí o tom, že generálny prokurátor zruší právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon. Môže tak urobiť aj na návrh obvineného a zrušiť obvinenie v jeho prospech.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok