Svoje priestory na Slovensku otvoril Európsky orgán práce. Nie je to náhoda, tvrdí Heger

TA3 TASR
9.11.2021 11:14

Na Slovensku má už oficiálne sídlo Európsky orgán práce. V utorok slávnostne otvorili svoje priestory v Bratislave. Stuhu prestrihli výkonný riaditeľ orgánu práce Cosmin Boiangiu, eurokomisár pre pracovné miesta a sociálne práva Nicolas Schmit a premiér Eduard Heger. Európska autorita bude sídliť na Landererovej ulici.

Čo je úlohou novej agentúry?

Úlohou Európskeho orgánu práce je zlepšovať spoluprácu medzi krajinami EÚ, koordinovať spoločné inšpekcie, vykonávať analýzy a posudzovanie rizika v súvislosti s otázkami cezhraničnej mobility pracovníkov a urovnávať spory medzi krajinami EÚ. Orgán bol založený 31. júla 2019. Očakáva sa, že plne funkčný bude najneskôr v roku 2024.

Sídlo Európskeho orgánu práce na Landererovej ulici v Bratislave. TASR/Jaroslav Novák

Slovensko podpísalo s riaditeľom orgánu medzinárodnú zmluvu o sídle začiatkom októbra. Okrem poskytnutia sídla hovorí zmluva aj o ďalšej podpore. Takisto sa v nej píše o výsadách, imunitách i iných zvýhodneniach pre samotný orgán práce, výkonného riaditeľa, zamestnancov agentúry a ich rodinných príslušníkov.

Ukrojí aj zo štátneho rozpočtu

Hostenie agentúry ukrojí zo štátneho rozpočtu na strane výdavkov zhruba 55.000 eur v tomto roku a okolo 1,3 milióna eur každoročne od roku 2022 po rok 2024. Keďže návrh počíta aj s nárokmi na vrátenie DPH, bude to mať vplyv aj na príjmovú stránku rozpočtu – z daňových príjmov to ukrojí odhadom 145.000 eur tento rok, 725.000 eur v roku 2022 a 580.000 eur v roku 2023.

Ministerstvo práce v zmluve, ktorú odobrila aj vláda, deklaruje, že návrhom sa nezvyšuje celková suma výdavkov na podporu počas prvých desiatich rokov jej fungovania na Slovensku, ktorú si vláda schválila v sume 18,4 milióna eur.

Heger: Budeme dobrým domovom

To, že sa na Slovensku usídlil Európsky orgán práce, nie je náhoda. Krajina bude pre orgán dobrým a zodpovedným domovom, pretože pracovná mobilita je niečo, čo je Slovensku veľmi dobre známe. Skonštatoval to premiér Eduard Heger počas slávnostného otvárania sídla na Landererovej ulici v Bratislave.

"Ľudia zo Slovenska za prácou odchádzali mnohokrát preto, lebo odchádzali za lepším životom. Mnohokrát boli donútení aj podmienkami života v odľahlých kútoch Slovenska," povedal premiér vo svojom príhovore. Dodal, že toto však nie sú správne dôvody na mobilitu. Preto si myslí, že Slovensko bude vedieť svojimi bohatými skúsenosťami prispievať k práci agentúry. Dúfa, že práve z tejto časti Európy bude vedieť orgán presadzovať pravidlá na mobilitu tak, aby priniesla prosperitu celému európskemu priestoru.

V srdci Európy

Výkonný riaditeľ európskeho orgánu Cosmin Boiangiu vo svojom príhovore povedal, že je vďačný Slovensku i mestu Bratislava za podporu a spoluprácu vrátane poskytnutia priestorov. Umiestnenie "v srdci Európy" vníma ako symbol. Orgán chce zo Slovenska podľa jeho slov zabezpečovať spravodlivú a efektívnu mobilitu práce naprieč Úniou. "ELA vznikol s cieľom podporiť členské štáty, Komisiu a sociálnych partnerov pri presadzovaní európskej legislatívy, zabezpečení prístupu k informáciám a zlepšení spolupráce v oblasti mobility a sociálneho zabezpečenia," povedal Boiangiu. Deklaroval, že agentúra bude proaktívna a bude orientovaná na konkrétne kroky pri napĺňaní svojho mandátu.

Eurokomisár pre pracovné miesta a sociálne práva Nicolas Schmit pripomenul, že vznik orgánu bol ohlásený pred štyrmi rokmi. "Dnes, po štyroch rokoch, sa ukazuje, že máme čo robiť, že máme čo oslavovať, pretože tento orgán presadzuje dôležitý nástroj, ktorý súvisí s jednou so základných slobôd EÚ, a tým je slobodný pohyb osôb," poznamenal. Túto slobodu podľa neho využívajú milióny európskych občanov, snažia sa tak nájsť si novú prácu a dobré podmienky na svoj život. Vyzdvihol však dôležitosť európskych pravidiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok