Očkovanie je záležitosťou rodiny. Pri vakcínach sú domácnosti jednotné, ukázal prieskum

TA3
9.11.2021 11:08

Väčšina slovenských domácností je v otázke očkovania jednotných. Prieskum ukázal, že rodiny majú na vakcíny prevažne jednotný názor a buď sú zaočkovaní všetci dospelí, alebo nikto. Vplyv má pritom aj správanie vzdialenejších rodinných príslušníkov.

rodina dieťa kočík 1140px (TASR/František Iván)
TASR/František Iván

Prieskumy od začiatku pandémie

Zaočkovanosť či nezaočkovanosť je teda významnou charakteristikou domácností, nielen jednotlivcov, vyplýva to z prieksumu „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý realizujú prieskumná spoločnosť MNFORCE, agentúra Seesame a Sociologický ústav SAV spolu s Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Projekt sleduje postoje obyvateľov na Slovensku od začiatku karanténnych opatrení v marci 2020.

"Takmer 40 % domácností na Slovensku je takých, v ktorých sú všetci členovia vo veku 18 a viac rokov zaočkovaní vakcínou proti Covid-19 a 30 % domácností je naopak takých, v ktorých nie je zaočkovaný nikto. Až 70 % domácnosti je tak v otázke očkovania úplne vyhranených," zistili odborníci.

Rolu hrá aj širšia rodina

Z dát je zrejmé, že medzi zaočkovanosťou či nezaočkovanosťou jednotlivca a ne/zaočkovanosťou ostatných členov domácnosti je významná súvislosť. V podskupine takých respondentov, ktorí sú zaočkovaní, je až 67,9 % tých, ktorí uvádzajú, že všetci dospelí členovia ich domácnosti sú zaočkovaní. 

Naopak, u tých respondentov, ktorí nie sú zaočkovaní a ani sa neplánujú dať zaočkovať, je 62,10 % tých, ktorí sú členmi domácností, v ktorých nie je nikto zaočkovaný. Podiel zastúpenia v jednotlivých kategóriách domácností podľa miery zaočkovanosti je teda u očkovaných a neočkovaných respondentov výrazne odlišný. 

Jedenásta vlna výskumu „Ako sa máte, Slovensko?“ prebehla v období 5.10. až 10.10.2021. V tomto období sa na Slovensku zhoršovala epidemiologická situácia a okresy sa postupne sfarbovali do tmavších farieb.

Ochota dať sa zaočkovať u jednotlivcov súvisí nielen so zaočkovanosťou ich domácnosti, ale aj so zaočkovanosťou ich širšej rodiny. Na otázku „Sú dospelí členovia Vašej širšej rodiny (rodičia, súrodenci, starí rodičia, deti, vnúčatá, ujovia/tety, bratranci/sesternice, synovci/netere) zaočkovaní?“ 69,6 % tých respondentov, ktorí sú zaočkovaní odpovedalo, že buď všetci alebo väčšina dospelých členov ich širšej rodiny je už zaočkovaná. 

Naopak, 61,3 %  z tých respondentov, ktorí nie sú zaočkovaní a ani sa neplánujú dať zaočkovať, je súčasťou takých rodín, v ktorých buď väčšina nie je zaočkovaná alebo nie je očkovaný nikto.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok