Nie je to reforma, ale pokus o developerský projekt. Sudkyňa kritizuje Kolíkovej súdnu mapu

TA3
9.11.2021 07:00

Pripravovaná súdna mapa z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej od začiatku naráža na tvrdý odpor sudcov aj zamestnancov v justícii. Situáciu nemení ani fakt, že návrh reformy už prešiel troma zmenami. O dopade justičnej reformy na regióny, námietkach sudcov aj súdnych odborárov, ale aj o reakcii, ktorá prichádza od eurokomisára pre spravodlivosť rozprávala sudkyňa Dana Jelinková Dudzíková.

Protest pred Ministerstvom spravodlivosti proti súdnej mape
TA3 / David Duducz

Hlavné problémy justície

Nie je to reforma, komentovala sudkyňa snahy ministerky Kolíkovej. "Reforma má riešiť aktuálne problémy, s ktorými sa justícia borí, a ktoré nie sú len aktuálne, ale aj dlhodobo zažité. A to aj za obdobia, keď bola pani ministerka štátnou tajomníčkou, čiže o nich musí vedieť," zhodnotila. 

Za hlavný problém justície označila Jelinková Dudzíková ľudské zdroje. Vysvetlila, že pracovníci v administratíve a odborníci pracujú v tejto oblasti "za minimálnych mzdových podmienok", pričom podľa sudkyne sa dá hovoriť skôr o oduševnení než o motivácii. Elektronizáciu justície a počítačové vybavenie označila za úbohé.

Napríklad sudca novozriadeného najvyššieho správneho súdu má k dispozícii dvoch asistentov, ktorí mu pomáhajú odborne aj organizačne. Sudca najvyššiho súdu má však len jedného asistenta, pričom si vie predstaviť, že by mal prácu aj pre troch či štyroch ľudí. Situácia na krajských či okresných súdoch je vraj horšia. Niektorí sudcovia sa dokonca musia o súdneho úradníka deliť a často jeho agendu berú na svoje plecia, aby nemuseli čakať.

Akoby úradníci ani neexistovali

Sudkyňa je presvedčená, že Kolíkovej súdna reforma vôbec nezlepší situáciu na slovenských súdoch, pretože vôbec nie je o posilnení ľudských zdrojov. Kolíková podľa nej povedala, že Európska únia nedáva peniaze na podporu ľudských zdrojov, ale na nehnuteľnosti, na analytickú činnosť a na elektronizáciu.

Jelinková Dudzíková si myslí, že viac ako reformu pripomínajú Kolíkovej navrhované zmeny pokus o developerský projekt. Okrem toho, že problém ľudských zdrojov nerieši, ešte môže súdom aj uškodiť. "Vyšší súdny úradník z Bratislavy nebude cestovať do Trnavy, proste nebude mať za čo, jemu sa to neoplatí," skonštatovala sudkyňa.

Na vyšších súdnych úradníkov či asistentov sudcov sa podľa Jelinkovej Dudzíkovej hľadí, ako keby neexistovali. "Je to absolútne neprípustné, lebo justícia bez administratívneho a odborného aparátu neznamená nič," kritizuje. Sudcovia sa vraj bez úradníkov nepohnú. Sudkyňa si myslí, že keby mal Kolíkovej plán prejsť normálnym schvaľovacím procesom, tak by nemal žiadnu výpovednú hodnotu a nevie, "kto by sa pod neho podpísal".

Celú reláciu Tak takto?! si pozrite tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok