Jednostranná bolesť hlavy nie je banalita, môžete aj oslepnúť

TA3/bd
8.11.2021 18:00

Či sa objaví na ľavej alebo pravej strane, jednostranná bolesť hlavy naznačuje niekoľko závažných stavov. Na stanovenie diagnózy musíte vziať do úvahy pohlavie a vek, ako aj ďalšie príznaky, ako sú zmeny videnia, kedy bolesť hlavy príde, ako dlho trvá a čo ju môže spustiť. Dve pravdepodobné príčiny sú migrény a temporálna arteritída.

Jednostranná bolesť hlavy nie je banalita, môžete aj oslepnúť
FreePik

1. Migréna

Migrenózna bolesť hlavy môže spôsobiť silnú bolesť, ktorá sa zvyčajne vyskytuje na jednej strane hlavy. Začína už v ranom veku, vrcholí v 30-ke a potom sa zmierňuje. Objavujú sa trikrát častejšie u žien ako u mužov. Kľúče k diagnostike tejto jednostrannej bolesti hlavy zahŕňajú:

  • Varovanie (prodróm), ktoré môže zahŕňať zmeny nálady alebo nevýslovnú túžbu prejedať sa pár dní pred záchvatom.
  • Vizuálne zmeny, ktoré sa vyskytujú pred alebo počas zábleskov
  • Bolesť, ktorá trvá až 72 hodín bez liečby.
  • Pulzujúca bolesť.
  • Bolesť, ktorá sa zhoršuje svetlom alebo hlukom.
  • Nevoľnosť a vracanie spolu s bolesťou.

migrena FreePik

2. Temporálna arteritída 

Môže postihnúť akúkoľvek strednú alebo veľkú tepnu v tele, ale zvyčajne postihuje cievy. Je to stav, pri ktorom sa temporálne artérie, ktoré dodávajú krv do hlavy a mozgu, zapália alebo dôjde k ich poškodeniu. 

Okrem toho, že je príčinou silnej jednostrannej bolesti, môže spôsobiť aj slepotu oka v dôsledku postihnutia krvných ciev, ktoré oko zásobujú. Temporálna arteritída sa takmer vždy vyskytuje u ľudí starších ako 50 rokov. Priemerný vek prvého záchvatu je 72 rokov. Kým klasická migréna postihuje častejšie ženy jednostranná bolesť sa týka dvakrát viac mužov. Ďalšie príznaky môžu zahŕňať:

  • Bolesť v bedrách a ramenách
  • Horúčku
  • Rozmazané videnie
  • Bolesť v čeľusti po žuvaní

migrena FreePik

Ak máte akékoľvek príznaky temporálnej arteritídy, ihneď kontaktujte svojho lekára. Vážnou komplikáciou tohto stavu môže byť slepota. Temporálna arteritída sa diagnostikuje symptómami a krvnými testami, ktoré ukazujú vysoké hladiny zápalu. Lekár vykoná biopsiu cievy, aby mal prípadný dôkaz zápalu. Tento stav vyžaduje liečbu steroidmi na blokovanie alebo zníženie zápalu v krvných cievach a na zabránenie strate zraku. Pri akomkoľvek type bolesti hlavy, najmä ak ide o novú bolesť alebo silnú bolesť, budete možno  potrebovať MR vyšetrenie alebo iný typ zobrazovacieho testu.

migrena FreePik

3. Aneuryzma

Zriedkavou, ale dôležitou príčinou silnej jednostrannej bolesti hlavy býva aj aneuryzma. Ide o opuch krvnej cievy v mozgu, ktorý môže prasknúť a spôsobiť mŕtvicu. Ak máte jednostrannú bolesť hlavy, ktorá je najhoršou bolesťou hlavy, akú ste kedy mali, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

Témy: Migréna
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok