Mellov karibský kumpán Mišenka má mať desiatky pasov

TA3, SITA
14.11.2012 09:55

Viliam Mišenka, ktorý sa údajne ukrýva s Karolom Mellom v Belize, má podľa informácií Nového Času najmenej štyri pasy na vlastné meno - slovenský, rakúsky, kanadský a venezuelský.

Mellov karibský kumpán Mišenka má mať desiatky pasov
TASR

Má ich z pasového oddelenia?

Okrem toho má údajne ďalších najmenej 30 cestovných dokladov na rôzne mená. Niektoré z nich mu podľa Nového Času pomohol získať policajt z pasového oddelenia v malom meste na západnom Slovensku. Už je však po smrti, spáchal samovraždu.

Mišenka žil vďaka biznis vízam v Kanade. V provincii British Columbia mal napríklad ranč, niektoré majetky však boli napísané na iné osoby. Do Kanady prišiel z Rakúska, kde ešte za socializmu s rodinou emigroval.

Okrem slovenského a rakúskeho občianstva má aj kanadské. Aktivity rozšíril aj do Venezuely, kde vlastnil viacero hotelov. „Získal aj tamojšie občianstvo,“ tvrdí zdroj denníka zo spravodajského prostredia. Rakúske, kanadské a venezuelské úrady Mišenkovo občianstvo potvrdiť nemôžu z dôvodu ochrany osobných údajov.

„Inšpekcia preverovala v prípade podozrenie, kde fotka a osobné údaje v pase patrili dvom rôznym osobám. Išlo o podozrenie z korupcie. Zistila to rakúska polícia,“ uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Garajová. Stalo sa tak ale až dva roky po smrti policajta a prípad pre neprípustnosť trestného stíhania odložili.

Mišenka druhýkrát ušiel zo Slovenska na jeseň 2010. Sudcovia naňho vydali päť zatykačov pre obvinenia z vrážd. Obžalovaný je aj z megakrádeže 173 miliónov korún (viac ako 5,7 milióna eur) z bankového trezoru, prípad sa roky ťahá na súde. Podozrievajú ho aj zo šiestej vraždy.

V Belize aj s Mellom

Polícia v Belize pred časom potvrdila, že vie o tom, že Mišenka žije u nich, doteraz ho však nezatkli. V tejto stredoamerickej krajine býva s rodinou aj Karol Mello. Nový Čas píše, že spoločne boli aj v Kosove a v niektorých kauzách sú aj spoločne obvinení.

Hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová informovala Nový Čas, že „Interpol Bratislava v roku 2012 spolupracoval s Interpolom Ottawa v súvislosti so žiadosťami o vykonanie previerok, lustrácií a pátraní po osobách a veciach. Taktiež priamo spolupracoval so zástupcom kanadskej polície v rámci projektu Infra Red za účelom vykonania previerok k adresám a kontaktom v Kanade“.

Polícia z taktických dôvodov nechce špecifikovať, či tieto preverovania súviseli priamo s Viliamom Mišenkom. V rámci akcie Infra Red Interpol dolapili 11. júla v Belize Karola Mella.

Policajný prezident Tibor Gašpar vtedy vyhlásil, že v júni odovzdali Národnej ústredni Interpolu do centrály v Lyone desať mien najhľadanejších osôb aj s informáciami o tom, kde by sa približne mohli nachádzať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok