Vysoká inflácia je podľa hlavného ekonóma Európskej centrálnej banky dočasná

TA3 TASR
8.11.2021 13:57

Vysoká inflácia v eurozóne je len dočasná. Na budúci rok sa spomalí a jej strednodobé vyhliadky zostávajú slabé, uviedol hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky (ECB) Philip Lane.

ECB Európska centrálna banka odvod ekonomika 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Myslíme si, že problémy s nedostatkami dodávok sa na budúci rok zoslabia a ceny energií klesnú alebo sa stabilizujú," povedal Lane v rozhovore pre španielsky denník El País. "Aktuálne obdobie vysokej inflácie je veľmi neobvyklé, dočasné a nesignalizuje chronickú situáciu," dodal Lane s tým, že vyhliadky inflácie v strednodobom horizonte stále zostávajú pod cieľovými 2 %.

Potvrdil tak to, čo minulý týždeň vyhlásila šéfka ECB Christine Lagardová, že banka sa na budúci rok nechystá zvyšovať úrokové sadzby. Podľa Lagardovej je totiž veľmi nepravdepodobné, že sa počas budúceho roka splnia podmienky na sprísnenie menovej politiky.

"V našom smerovaní očakávaní týkajúcich sa vývoja úrokových sadzieb sme jasne vymenovali tri podmienky, ktoré musia byť splnené, než sadzby začnú rásť," uviedla Lagardová. "Aj napriek aktuálnemu výraznému zrýchleniu inflácie zostávajú strednodobé inflačné vyhliadky utlmené, a preto je veľmi nepravdepodobné, že všetky tieto tri podmienky budú na budúci rok splnené," dodala.

Lane a Lagardová tak tlmia očakávania niektorých analytikov a ekonómov, ktorí počítali s tým, že 2centrálna banka by mohla začať zvyšovať sadzby už v októbri 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok