OĽaNO: Ťažko postihnuté deti by mali mať nárok na sprievodcu

TASR
14.11.2012 09:52

Nárok na sprievodcu by mohli mať aj ťažko postihnuté deti od nula do troch rokov. Navrhujú to poslankyne Národnej rady SR za OĽaNO Erika Jurinová a Eva Horváthová.

OĽaNO: Ťažko postihnuté deti by mali mať nárok na sprievodcu
SITA

Poslankyne pripomínajú, že súčasný zákon hovorí o nároku fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím na sprievodcu za určitých podmienok. Zároveň zužuje okruh oprávnených osôb v prípade detí len na tie, ktoré dovŕšili tretí rok veku. "Cieľom návrhu je odstrániť vekovú hranicu," vysvetľujú v návrhu novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

Navrhovateľky zdôrazňujú, že vo vývinovom období do troch rokov možno cieleným úsilím najvýznamnejšie ovplyvňovať zdravotný stav a psychomotorický vývin zdravotne postihnutého dieťaťa. To si podľa poslankýň "nepochybne vyžaduje veľké úsilie a zvýšené náklady na liečbu, návštevy odborníkov a špeciálnych stimulačných programov".

Parlament by mal o návrhu novely rokovať na decembrovej schôdzi. Právna norma by sa mala dotknúť približne 400 detí. Predkladateľky pripúšťajú, že návrh zákona "zakladá zanedbateľné nároky na štátny rozpočet, rozpočet verejnej správy a na podnikateľské prostredie". Zdôrazňujú, že má pozitívny sociálny vplyv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok