Vysoké školy sa bránia zmenám z ministerstva. Spustili petíciu, plánujú protest

TA3 TASR
8.11.2021 10:41

Rada vysokých škôl, Študentská rada vysokých škôl, Univerzita Komenského v Bratislave aj Slovenská technická univerzita v Bratislave spolu s podporou Klubu dekanov spustili petíciu za zachovanie akademickej samosprávy na vysokých školách.

Na 16. novembra organizuje Univerzita Komenského s podporou Slovenskej technickej univerzity, Ekonomickej univerzity v Bratislave a hlavných vysokoškolských reprezentácií Slovenskej rektorskej konferencie, Rady vysokých škôl a Študentskej rady vysokých škôl Zodpovedný protest za slobodné univerzity. Informuje o tom na svojom webe STU.

Novelu zákona zásadne odmietajú

Petícia podporuje podľa jej autorov zmysluplné reformy, zásadne však odmieta predložený návrh novely vysokoškolského zákona. Tvrdia, že obmedzuje akademické slobody a dáva nebezpečné právomoci politickým nominantom.

"My, učitelia, výskumníci, študenti, zamestnanci a zástupcovia slovenských vysokých škôl, máme záujem neustále sa zlepšovať, usilovať sa o kvalitné vzdelávanie a podporovať zmysluplné reformy. Zásadne však odmietame predložený návrh novely vysokoškolského zákona, pretože obmedzuje akademické slobody a dáva nebezpečné právomoci politickým nominantom, ktorí by tak mohli úplne ovládnuť vysoké školy, ich majetok a blokovať im všetky dôležité rozhodovacie procesy," uvádza sa v petícii. Dodali, že nechcú návrat do obdobia spred roku 1989. Pod petíciou je podpísaných viac ako 2100 podpisov.

Žiadajú predkladateľa návrhu novely zákona, a to ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu, stiahnuť aktuálny návrh novely, vrátiť sa k vecnej diskusii a nastaviť vysokoškolský zákon tak, aby pripravil prostredie pre skutočné zvyšovanie kvality univerzít a zredukovanie odlevu študentov a výskumníkov do zahraničia v záujme budúcnosti a konkurencieschopnosti Slovenska.

O reforme vysokých škôl sme sa viac rozprávali aj v Téme dňa:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok