Kalašnikov dá svoje meno novému zbrojárskemu koncernu

TASR
14.11.2012 08:22

Konštruktér legendárneho sovietskeho samopalu Michail Kalašnikov súhlasil s používaním svojho priezviska ako názvu zbrojárskeho koncernu, ktorý by mal vzniknúť na báze dvoch špecializovaných závodov v ruskom Iževsku.

Kalašnikov dá svoje meno novému zbrojárskemu koncernu
TA3

Kalašnikov súhlasil s návrhom podpredsedu ruskej vlády Dmitrija Rogozina v telefonickom rozhovore, ktorý absolvovali v sobotu, keď konštruktér oslavoval 93. narodeniny, informovala agentúra RIA Novosti.

Rogozin vyjadril presvedčenie, že vďaka tomu sa nielen obnoví v Iževsku výrobu strelných zbraní ďaleko prevyšujúcich v spoľahlivosti a presnosti zahraničnú produkciu, ale súčasne sa aj zabráni výrobe tohto typu zbraní bez licencií.

Rogozin sa prednedávnom nechal počuť, že názvy oboch závodov – Ižmaš a Ižmech – "nie sú značkami, čo Kalašnikov jednoznačne je". Vicepremiér uviedol, že obe továrne v Udmurtsku bojujú o objednávky, chýba tam personál a periodicky vznikajú problémy s financovaním. Keďže majú rovnaký výrobný program, Rogozin navrhol ich zlúčenie do koncernu Kalašnikov.

S cieľom naplánovať celý proces vycestoval cez víkend do Iževska člen vojensko-priemyselnej komisie pri ruskej vláde Oleg Bočkarev. Automatické zbrane typu Kalašnikov majú vo výzbroji armády viac ako 100 štátov sveta a na báze AK existuje vyše 500 modifikácií poloautomatických karabín Sajga. Kalašnikovova konštrukcia bola inšpiráciou aj pre konštruktérov izraelskej útočnej pušky Galil, fínskej Valmet a ďalších.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok