Vyše tisíc lekárov podpísalo výzvu na očkovanie: Nemocnice sa plnia ľuďmi, ktorí tam nemuseli byť

TA3
8.11.2021 09:43

Vyše 1300 zdravotníkov podpísalo list s výzvou na očkovanie. Na ľudí apelujú, aby sa vakcín nebáli, nemocnice sa totiž plnia čoraz mladšími ľuďmi. K výzve sa pridal aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, podľa ktorého je to jediná cesta von z pandémie.

"Naša práca začína byť extrémne náročná aj psychicky. Čoraz mladším neočkovaným pacientom už nedokážeme pomôcť," prečítal z listu zdravotníkov na tlačovej besede lekár Peter Sabaka. Odchod mnohých ľudí je podľa neho predčasný a zbytočný. "Plnia sa nám nemocnice ľuďmi, ktorí tam vôbec nemuseli byť," dodal.

Väčšina úmrtí na koronavírus je podľa zdravotníkov odvrátiteľná očkovaním. Problémom je tiež to, že mnohí ľudia sa pre naplnené lôžka nemusia dostať včas k primeranej starostlivosti. Očkovanie podľa zdravotníkov nie je politickou otázkou, zároveň poprosili o dôveru a pomoc.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský reagoval aj na otázky o navrhovaných opatreniach konzília. Zo svojej pozície ich podporuje a verí tomu, že ich prijme aj vláda.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava leží aktuálne 157 pacientov s ochorením Covid-19, 12 z nich je na umelej pľúcnej ventilácii. "Prichádzajú k nám už aj pacienti z iných krajov," spresnil riaditeľ nemocnice Roland Schaller. Nemocnica sa podľa jeho slov na nárast nakazených pacientov zodpovedne pripravila. "Lekári urobili, čo mohli, teraz je aj na verejnosti, aby nám bola oporou a dala sa zaočkovať," vyzval Schaller.

Celú tlačovú besedu si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok