Obama sa zastal generála Allena, ktorého vyšetruje FBI

14.11.2012 07:54

Americký prezident Barack Obama sa zastal šéfa ozbrojených síl USA v Afganistane generála Johna Allena. Urobil tak niekoľko hodín po tom, ako na žiadosť ministra obrany Leona Panettu odložil Allenovu nomináciu na post najvyššieho armádneho veliteľa NATO pre Európu.

Obama sa zastal generála Allena, ktorého vyšetruje FBI
SITA

"Môžem vám povedať, že prezident má veľmi vysokú mienku o generálovi Allenovi a jeho službe krajine," uviedol hovorca Bieleho domu Jay Carney. Ako dodal, v jedného z najvyššie postavených predstaviteľov americkej armády má Obama "dôveru".

Agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) v súčasnosti skúmajú desiatky tisíc stránok elektronickej korešpondencie medzi Allenou a istou Jill Kelleyovou. Žena z Floridy je kľúčovou postavou v škandále, pre ktorý musel generál David Petraeus v piatok odstúpiť z funkcie šéfa Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

Vyšetrovanie totiž odhalilo jeho mimomanželský vzťah s novinárkou Paulou Broadwellovou, ktorá údajne posielala Kelleyovej výhražné e-maily. Petraeus až do júla 2011 pôsobil na čele misie NATO v Afganistane, kde ho následne vystriedal Allen. Toho plánoval Obama nominovať na post vrchného veliteľa spojeneckých síl v Európe, ktorý tradične zastávajú americkí dôstojníci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok