Telo Jásira Arafata exhumujú, aby zistili presnú príčinu smrti

SITA
13.11.2012 20:32

Francúzsko v utorok formálne požiadalo Palestínsku samosprávu o umožnenie prístupu jeho súdnych vyšetrovateľov do mauzólea, kde je pochovaný Jásir Arafat. Ich úlohou bude exhumácia Arafatových pozostatkov a odobratie vzoriek, aby sa zistilo, či nebol zosnulý palestínsky líder otrávený.

Telo Jásira Arafata exhumujú, aby zistili presnú príčinu smrti
SITA

Francúzska prokuratúra otvorila v auguste vyšetrovanie potom, čo Arafatova vdova s dcérou podala vo Francúzsku trestné oznámenie na neznámych páchateľov pre podozrenie, že svetoznámy politik sa stal obeťou vraždy. Reagovala tak na zistenie švajčiarskych expertov, že osobné Arafatove veci sú kontaminované rádioaktívnym polóniom.

Palestínčania začali v utorok práce na otvorení hrobu v mauzóleu na Západnom brehu Jordánu, kde začali s odstraňovaním betónu a kameňov, čo by malo trvať "asi 15 dní. Očakáva sa, že samotné odoberanie vzoriek sa začne koncom novembra. Priestory mauzólea, ktoré je súčasťou prezidentského sídla v Rámalláhu, ešte v pondelok zahalili modrými plachtami.

Arafat zomrel v roku 2004 za nejasných okolností vo vojenskej nemocnici na predmestí Paríža. Predstavitelia palestínskeho vedenia vtedy poukazovali na možnosť otravy, vyšetrovanie to však nepreukázalo, rovnako ako ani ochorenie na rakovinu alebo AIDS. Polónium je mimoriadne nebezpečný prvok, ktorý sa iba zriedkavo objavuje mimo vojenských a vedeckých kruhov. Podozrenie, že ho mohli použiť aj Arafatovi nepriatelia, zrejme súvisí s prípadom bývalého ruského špióna Alexandra Litvinenka, ktorého v roku 2006 týmto spôsobom otrávili v Londýne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok