V Londýne sa konal každoročný protest Bonfire Night. Polícia zatkla niekoľko ľudí

TA3 TASR
6.11.2021 14:00

Londýnska polícia v piatok zatkla 12 ľudí počas zásahu voči stovkám demonštrantov, ktorí sa v meste zhromaždili pri príležitosti sviatku známeho ako Bonfire Night.

V Londýne sa konal každoročný protest Bonfire Night. Polícia zatkla niekoľko ľudí
TASR/AP

Informovala o tom v sobotu na svojej webovej stránke stanica BBC. Londýnska Metropolitná polícia uviedla, že za rôzne priestupky zatkla 12 osôb. Osem policajtov utrpelo počas zásahu zranenia.

Demonštranti v maskách sa zhromaždili na Trafalgarskom námestí v centre Londýna. Niektorí z nich hádzali do policajtov svetlice. Takisto pálili figurínu znázorňujúcu britského premiéra Borisa Johnsona. Pochod známy ako Pochod milióna masiek (Million Mask March) potom pokračoval k námestiu Parliament Square, kde sa nachádzajú budovy britského parlamentu. Na tomto námestí voči účastníkom zasiahli policajti.

Mnohí z demonštrantov niesli transparenty s nápismi namierenými proti lockdownu a pandemickým opatreniam. Takéto protesty sa 5. novembra konajú pravidelne už niekoľko rokov. Jeden z účastníkov povedal, že tie tohoročné sú "pokračovaním" protestov namierených "proti covidu".

Bonfire Night alebo noc Guya Fawkesa sa v Británii slávi ako spomienka na Sprisahanie strelného prachu z roku 1605, keď kráľ Jakub I. Stuart prežil pokus o atentát, ktorého aktérom bol Guy Fawkes. Na oslavu, že panovník prežil, začali ľudia okolo Londýna zapaľovať ohne. Neskôr parlament prijal zákon, ktorý 5. november určil za deň vďakyvzdania za neúspech sprisahania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok