Aká je situácia s cenami energií? Niektoré domácnosti by to nemuseli zvládnuť

TA3
6.11.2021 07:00

Za energie si priplatíme. Výrazné zdražovanie elektriny či plynu na svetových burzách sa odráža aj na raste cien. Ako vyzerá aktuálna situácia na svetovom trhu? Máme plán pre domácnosti, ktoré by túto situáciu nemuseli zvládnuť? Rozprávali sme sa s predsedom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrejom Jurisom.

tak_takto_8.jpg
TA3

Čelíme vyšším cenám energií

Trhové ceny išli dramaticky hore, ovplyvní to aj tie ceny, ktoré sa nám neskôr objavia na faktúrach. Šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris vysvetlil, že systém cenovej regulácie na Slovensku sa pozerá nie na súčasné trhové ceny energií, ale na historický priemer.

"Minulý rok sme čelili dramaticky nízkym cenám, tento rok pomerne vysokým. Nárast cien elektriny na budúci rok bude, ale keď si to porovnáme s rokom 2020, nebude to také dramatické," uviedol.

Pripravujú plán pre chudobnejšie domácnosti

Ako je to v prípade sociálne znevýhodnených domácností? Podľa Jurisa úrad už v minulosti pripravil viac návrhov na podporu odberateľov v energetickej chudobe. Ide o domácnosti, ktoré majú vyšší podiel výdavkov na energie v porovnaní s príjmami. Do úvahy sa berie aj počet členov v domácnosti, veľkosť príbytku či schopnosť domácnosti udržať tepelný komfort.

"Úrad teraz nemá kompetenciu na to, aby určil ľudí, ktorí v tejto chudobe sú. Pripravujeme však systémovú zmenu pre domácnosti v energetickej chudobe," dodal. Podľa Jurisa máme viacero štúdií aj od Slovenskej akadémie vied, podľa ktorých sa ukazuje, že 10 až 20 % slovenských domácností je v energetickej chudobe.

Ako je to s cenami pri plyne? "Vývoj cien sledujeme, ani pri plyne však nevychádzame pri stanovení regulovaných cien zo súčasných trhových cien, tie sú pomerne vysoké. Vychádzame z historického priemeru za posledných 12 mesiacov," dodal.

To, ako by mohli vyzerať konečné zvýšené náklady domácností, zatiaľ Juris spresniť nechcel. "Sme uprostred cenovej sezóny, prebiehajú stovky cenových konaní. Výsledkom bude finálna skladačka položiek, ktoré vstupujú do regulovanej ceny," dodal.

Celú reláciu Tak takto si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok