Bývalého bezpečnostného poradcu Macrona odsúdili za napadnutie demonštrantov

TA3 TASR
5.11.2021 16:39

Bývalý bezpečnostný poradca francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona bol v piatok odsúdený na tri roky väzenia, z toho dva roky s podmienečným odkladom. Súd v Paríži ho uznal za vinného z útoku na demonštrantov, ku ktorému došlo v roku 2018 počas prvomájového zhromaždenia na parížskom námestí Place de la Contrescarpe.

Súd súčasne rozhodol, že Benalla musí zaplatiť aj pokutu 500 eur a na päť rokov má zákaz pôsobiť v štátnej službe. Podľa agentúry Reuters o tom informoval súd na svojom konte na sociálnej sieti Twitter.

Kedysi sa živil ako vyhadzovač

Táto kauza spôsobila prvú veľkú politickú krízu počas Macronovho pôsobenia vo funkcii hlavy štátu a bola aj jedným z faktorov, ktoré prispeli k zníženiu Macronovej obľúbenosti u voličov.

Benalla, ktorý sa v minulosti živil aj ako vyhadzovač, začal pracovať ako ochrankár pre Macrona počas predvolebnej kampane v roku 2016. Po Macronovom zvolení za prezidenta bol v máji 2017 poverený bezpečnostnými úlohami v Elyzejskom paláci.

Spravodajský web France Info informoval, že spolu s Benallom bol odsúdený aj Vincent Crase, bývalý zamestnanec Macronom založeného hnutia Republika v pohybe. Súd v jeho prípade rozhodol o treste dva roky podmienečného odňatia slobody a pokute vo výške 500 eur. Crase má okrem toho zákaz nosenia zbrane na desať rokov a budú mu zhabané zbrane, ktoré má v držbe.

Ďalšie tri vyšetrovania

V kauze figurovali aj dvaja zamestnanci parížskej policajnej prefektúry, Maxence Creusat a Laurent Simonin, súdení za to, že Benallovi poskytli zábery bezpečnostnej kamery zachytávajúce jeho konanie. Dostali finančnú pokutu a trojmesačný podmienečný trest odňatia slobody bez zápisu do registra trestov.

Voči Benallovi pokračujú ešte tri súdne vyšetrovania: jedno z nich sa týka podozrení z "korupcie" v zmluve medzi Craseovou spoločnosťou Mars a ruským oligarchom a ďalšie podozrenia z "krivého svedectva", ktorého sa Benalla údajne dopustil pred vyšetrovacou komisiou francúzskeho Senátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok