Prezidentka podpísala viacero zákonov z oblasti dopravy a odobrila aj kategóriu farmárskeho bitúnka

TA3 TASR
5.11.2021 14:57

Na Slovensku sa zavedie kategória tzv. farmárskeho bitúnka. Prevádzkovatelia potravinárskych podnikov tak budú môcť uvádzať na trh mäso domácich kopytníkov a zveri z farmových chovov, ktoré bolo vyrobené a manipulovalo sa s ním v prevádzkarni, ktorá spĺňa požiadavky a bola schválená alebo podmienečne schválená. Podpísala aj viacero zákonov z oblasti dopravy.

Prezidentka vymenovala do funkcie podpredsedu Najvyššieho správneho súdu
TA3 / David Duducz

Zákon o dráhach

Zákon o dráhach sa upraví aj na základe poznatkov z aplikačnej praxe. Zmeny sa týkajú napríklad odstránenia dvojakého oprávňovania právnických osôb na vykonávanie postupov posudzovania zhody s vnútroštátnymi predpismi. Novelu zákona z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR v piatok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Návrhom sa upravuje aj lehota na prijatie žiadostí o pridelenie kapacity. Konkrétnu lehotu má určiť manažér infraštruktúry v podmienkach používania železničnej siete a pri jej určovaní rešpektovať pravidlo, že sa nesmie skončiť skôr ako 12 mesiacov pred zmenou cestovného poriadku.

Prepojenie mýtnych systémov

Elektronické mýtne systémy v rámci Európskej únie (EÚ) sa navzájom prepoja. Platenie mýta v Únii by tak malo byť ľahšie. Uľahčí sa aj cezhraničná výmena informácií o neuhradenom cestnom mýte v EÚ. Počíta s tým novela zákona o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, ktorú v piatok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Účelom návrhu zákona je transpozícia európskej smernice. Jej cieľom je harmonizácia cezhraničnej výmeny údajov potrebných na objasnenie neuhradených cestných poplatkov v inom členskom štáte Únie. Zámerom je rovnako zaručenie interoperability, teda vzájomného prepojenia elektronických mýtnych systémov v EÚ.  

Zjednotenie vysielania vodičov

Pravidlá vysielania vodičov v odvetví cestnej dopravy v rámci Európskej únie (EÚ) sa zjednotia. Medzinárodná doprava v tranzite cez územie členského štátu nebude predstavovať vysielanie. Zároveň sa určí, ktoré dopravné činnosti majú výnimku z pravidiel o vysielaní. Kabotážna preprava bude považovaná za vysielanie. Vyplýva to z vládneho návrhu zákona o organizácii pracovného času v doprave, ktorý v piatok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

V nadväznosti na povinnosť SR transponovať európsku smernicu sa upravia osobitné pravidlá v oblasti vysielania vodičov. S cieľom zabezpečiť účinné a primerané vykonávanie smernice v odvetví cestnej dopravy je podľa materiálu potrebné stanoviť pravidlá špecifické pre dané odvetvie.

Zákon o cestnej premávke

Vedenie motorových trojkoliek bude na Slovensku umožnené aj držiteľom vodičského oprávnenia skupiny B. Vyplýva to z návrhu zákona o cestnej premávke, ktorý v piatok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Predkladatelia v doložke vybraných vplyvov poukázali na to, že vodičmi motorových trojkoliek sú v značnej miere osoby vo vyššom veku, osoby s telesným postihnutím alebo zdravotným defektom. 

"V zmysle uvedeného je pre tieto osoby vo väčšine prípadov veľmi ťažko získať vodičské oprávnenie skupiny A, čiže je pre nich využívanie týchto vozidiel prakticky vylúčené. V rámci získania vodičského oprávnenia skupiny A sa totiž praktické skúšky vedenia motorového vozidla vykonávajú iba na motocykloch," podotkli s tým, že štýl jazdy na motocykli a motorovej trojkolke je úplne odlišný.

Farmársky bitúnok

Návrh zákona upravuje požiadavky na schvaľovanie tzv. farmárskych bitúnkov na zabíjanie zveri z farmových chovov a domácich kopytníkov vrátane hovädzieho dobytka zabitého pod šírym nebom voľným projektilom. Schválené môžu byť na základe hygienických požiadaviek ustanovených všeobecne záväzným právnym predpisom, ktorý vydá ministerstvo.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok