TOP 10 atrakcií na ostrove Maurícius, ktoré treba zažiť

CK Satur/PR
5.11.2021 14:48

Jedno veľké exotické lákadlo v Indickom oceáne je síce malým ostrovom, ale jeho názov, obyvatelia, lokalita, bujná zeleň, biele pieskové pláže či exotické jedlo sú dostatočným dôvodom, aby si za ním človek zaletel.

TOP 10 atrakcií na ostrove Maurícius, ktoré treba zažiť
unsplash.com

Atraktívna dovolenka na ostrove Maurícius je plná slnka, pohody, tyrkysového mora, bohatého podmorského života, ktorý vás celkom iste prenesie do iného sveta. Čaká vás tropické podnebie, teplota vzduchu okolo 30 ℃, mora okolo 26 ℃, biele panenské pláže, množstvo maurícijských zážitkov a aktuálna dostupnosť, keďže sa ostrov opäť otvoril cestovnému ruchu.

1. Idylické pláže

Jedným z hlavným dôvodov, prečo sa vybrať dovolenkovať na Maurícius sú čarokrásne pláže. Sever ostrova, viac turistický sa vyznačuje pokojnými lagúnami. Pláže ako Péreybère a Mont Choisy patria medzi tie najobľúbenejšie. Na divokejšom juhu viac fúka a to po celý rok, avšak tu je úchvatná príroda s čadičovými útesmi padajúcimi rovno do oceána. Nájdete tu pláž Blue Bay vhodnú na kúpanie, ktorá je zároveň aj chráneným morským parkom. Východné brehy Maurícia majú dlhé pieskové pláže, ako napríklad Belle Mare, ktorá je na ostrove i najdlhšia. Západný a juhozápadný región je ideálny na vodné športy, ako kitesurfing, surfovanie či potápanie. Pláž Le Morne na úpätí pohoria toho istého mena, je skvelým miestom na tie najkrajšie scenérie, výhľady, kúpanie alebo na leňošenie na bielom piesku.

Pláž Le Morne. Foto: CK SATUR

2. Port Louis

Hlavné mesto Port Louis je nabité pestrou atmosférou a kultúrou, ktorú mu neustále vštepujú jej obyvatelia hrdí na svoju históriu, ale zároveň príjmajúci novú budúcnosť. Nájdete tu moderný complex Gaudan Waterfront s reštauráciami, barmi, kinami, obchodmi, múzeom a zábavným centrom. Staré mesto sa oplatí preskúmať na miestnom trhu, kde sa predáva ovocie, zelenina, korenie a všade sa nesie podmanivá vôňa. Nájdete tu i uličky ktoré vznikli v čase francúzskej kolonizácie v 18. storočí. V Port Louis natrafíte na mešity, pagody aj kostoly. Tunajšia citadela známa aj ako pevnosť Adelaide bola postavená počas britskej okupácie začiatkom 19. storočia, odkiaľ sa vám naskytne krásny výhľad na mesto.

Port Louis. Foto: CK SATUR

3. Ile aux Cerfs

Malý ostrov Ile aux Cerfs zaberajúci v oceáne len 87 ha leží v nádhernej lagúne, len pár minút loďou od východného pobrežia a patrí medzi jedinečné miesta, za ktorými sa oplatí vyplávať. Stráviť deň vám tu bude pripadať, ako by ste sa ocitli v ďalšom raji. Morské dno je pokryté snehobielym pieskom, je plytké, čo milujú rodiny s deťmi. Nájdete tu aj reštaurácie či kaviarne. Ak sa vyberiete preskúmať ostrov do jeho stredu, uvidíte ho pestrý, zelený a s mnohými jazerami.

Exotické pobrežie a tyrkysové more. Foto: unsplash.com

4. Le Morne

Ak milujete nádherné panorámy, tak jednu z najkrajších ponúka hora Le Morne, ktorá je zapísaná aj na zozname UNESCO. Predstavuje divokosť tunajšej prírody v obklopení tyrkysovej lagúny. Túto ikonu ostrova nájdete na juhozápadnom cípe ako sa dvíha do výšky 556 m. Jeho strmé svahy tvoria previsy, jaskyne a jeho vrchol má viac ako 12 ha. V minulosti bol miestom, kam utekali otroci, ktorí si radšej zvolili smrť zoskokom, než život v područí. Je tiež horou, ktorá je opradená tajomnými legendami a dojímavými príbehmi z koloniálnej éry.

Le Morne. Foto: unsplash.com

Inšpirácia: Turistický sprievodca ostrovom Maurícius

5. Maurícijské jedlo

Nechajte sa zlákať na miestne jedlo a ochutnajte napríklad čili koláč, “mines bouilli” opekané rezance, “boulettes” halušky, "biryani", zmes ryže, mäsa a zemiakov, "roche carri" pripravené na lávových kameňoch. Maurícijská kuchyňa je pestrá a to aj vďaka rôznorodému etnickému obyvateľstvu, ktorí tak do svojej kuchyne namiešali svetové ingrediencie a pod ich rukami vznikajú fantastické, chutné a zdravé pokrmy s množstvom zeleniny, omáčok, darov mora ako sú langusty, mušle, krevety, chobotnice, ryby. Obľúbená je i francúzska špecialita, králik na červenom víne. Natrafíte tu na jedlá africké, kreolské, francúzske, indické a čínske s výraznými koreninami. Obľúbeným nápojom sú rôzne kokteily, rum, miestne pivo Phoenix. Exotický Maurícius je rajom pre exotické ovocie, ako mango, liči, papája, ananás, melón, či kokosové orechy.

Maurícijské špeciality. Foto: unsplash.com

6. Vodné aktivity

Maurícius je skvelé miesto na rôzne vodné aktivity, ktoré nájdete v mnohých hoteloch ako sú pedalo, kajak, paddle-boarding alebo loď s preskleným dnom. Nechajte sa zlákať aj na plavbu katamaránom, pričom možno zazriete aj delfínov. Obľúbené sú aj ponorky či nezabudnuteľný parasailing. Milovníci šnorchlovania si prídu na svoje v morskom parku Balaclava.

Vodný krásavci. Foto: unsplash.com

7. Sega

Sega odzrkadľuje dušu miestnych obyvateľov prostredníctvom rytmov tradičnej hudby a tanca. Krásne výrazné ženy sú pestro odeté, nosia nádherné farebné sukne a topy, kvety vo vlasoch a veľké náušnice. Muži taktiež vystupujú v živých farbách a určite vás budú lákať, aby ste tancovali a spievali s nimi. Sega hudba je dokonca dnes už aj na zozname UNESCO. Pôvodne si ju vytvorili otroci, ale časom si našla cestu aj ku srdciam ostatných obyvateľov, aby tak vyjadrili svoje pocity, túžby a lásku.

Sega. Foto: CK SATUR

8. Botanická záhrada Pamplemousses

Táto botanická záhrada nesie aj meno Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden a na južnej pologuli patrí medzi najstaršie. Vznikla pred 300 rokmi ako záhrada pre neobyčajné rastliny a endemické druhy. Je tiež domovom pre korytnačky a rôzne vtáctvo. Pri prezeraní si nádhernej zelene natrafíte aj na jazero s leknom obrovským. V dedinke Pamplemousses uvidíte aj najstarší maurícijský kostol sv. Františka z Assisi v zaujímavej ostrovnej architektúre.

Lekná obrovské v botanickej záhrade Pamplemousses. Foto: unsplash.com

9. Sedem farieb Zeme

V oblasti Chamarel sa nachádza zaujímavé miesto nesúce názov Sedem farieb Zeme s geologickým fenoménom prinášajúcim pestrú paletu siedmych farieb. Nájdete tu I vodopád a ak mate šťastie uvidíte opice či elegantné maurícijské tropické vtáky. Dedinka Chamarel je perfektnou ukážkou maurícijskej prírody ako aj života. Prejdite sa až ku malému kostolíku sv. Anny, pričom sa pristavte pri malých producentoch kávy alebo si sadnite do miestnej reštaurácie na obed.

Sedem farieb Zeme. Foto: mauritiusattraction.com

10. Cukor, rum a čaj

Kedysi boli spracovanie cukru a čaju najdôležitejším pre miestnu ekonomiky. Plantáže s cukrovou trstinou tu zaviedli Holanďania a neskôr sa rozvíjali oveľa viac. Tieto dva produkty sú stále veľmi populárne a to nielen medzi obyvateľmi, ale vyhľadávajú ich aj turisti ako suvenír. Rum, vyrobený z cukrovej trstiny je tu tiež populárny a patrí medzi tie najlepšie. V Pamplemousses sa nachádza aj múzeum L’Aventure du Sucre, kde sa dozviete mnoho zaujímavostí o histórii pestovania cukrovej trstiny. Čajová cesta na juhu ostrova vás zas zavedie do sveta čajových plantáží, továrne a múzea, kde vás neminie miestna ochutnávka.

Úrodný Maurícius. Foto: mauritiusattraction.com

Aktuálne informácie ohľadom podmienok vstupu na ostrov Maurícius a návratu na Slovensko nájdete v covid mape CK SATUR.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok